''Mljackanje'' i žvakanje hrane otvorenih usta može jako da nervira ostale ljude za stolom, pogotovo ako ste u nekom restoranu ili posebnom događaju. Složićete se da nije pristojno.
Međutim, zaboravite na manire, jer je novo istraživanje sa Univerziteta u Oksfordu dokazalo da jedenje dok su vam usta poluotvorena usta zapravo poboljšava ukus hrane. Na taj način se oslobađaju određena organska jedinjenja, koja jelu daju poseban šmek.
Iako većina ljudi ovu naviku smatra nepristojnom, psiholog Čarls Spens ipak kaže da bi svi to trebalo da radimo.
''Poluotvorena usta dok jedemo pomaže da više aromatičnih jedinjenja stigne do zadnjeg dela nosa što pokreće senzorne neurone i pojačava i miris i ukus hrane'', objasnio je on, a zatim dodao. "Roditelji deci usađuju manire i veličaju učtivo žvakanja zatvorenim ustima''.
A zatim se osvrnuo i na čulo dodira i rekao kako je mnogo bolji osećaj da se hrane jede rukama, a ne priborom.
"Naš osećaj dodira je takođe od vitalnog značaja za našu percepciju hrane u ustima", dodaje on.
Zato, kada vam neko kaže da ste neučtivi za stolom, objasnite kako ''mljackanje'' pomaže da što bolje osetite hrranu i uživate u njoj.
(MONDO)