Zdravlje

Odobrene alternative za šećer

Izvor Promo

Ljudi se ponekad plaše da koriste niskokalorijske zaslađivače, jer nisu sasvim sigurni u njihovu zdravtsvenu bezbednost. Pritom zaboravljaju, a možda i ne znaju, da se oni nalaze u velikom broju namirnica koje svakodnevno konzumiraju.

Izvor: Promo

Niskokalorijski zaslađivači spadaju u najtemeljnije istražene aditive širom sveta. Na osnovu snažnih i uverljivih naučnih dokaza i veoma stroge bezbednosne procedure i odobravanja, regulatorna tela na globalnom nivou potvrdili su njihovu sigurnost.

Prihvatljiv dnevni unos se definiše kao iznos odobrenog aditiva za hranu koji se može konzumirati svakodnevno u ishrani tokom celog života, bez rizika na zrdavlje. Prihvaćen je širom sveta kao ključno sredstvo naučnicima i zdravstvenim ustanovama da utvrde bezbednu upotrebu dodataka hrane, kao što su niskokalorijski zaslađivači. Od uvođenja 1961, veoma je uspešan u zaštiti zdravlja potrošača. Uliva poverenje da dati aditivi mogu bezbedno da se konzumiraju tokom života, bez ikakvih nepovoljnih zdravstvenih efekata.

Prihvatljiv dnevni unos služi da daje smernice, a agencije za bezbednost hrane dodatno određuju upotrebu i nivo niskokalorijskih zaslađivača u namirnicama i napicima, kako bi se dodatno osigurali potrošnju.

Sporadično se pojavljuju izveštaji koji tvrde da niskokalorijski zaslađivači izazivaju nepoželjne zdravstvene efekte, kao što su neurološki ili mentalni problemi ili razne maligne bolesti, uključujući leukemiju, limfome ili tumore na mozgu. Takva istraživanja su pod lupom Evropske uprave za bezbednost hrane i drugih zdravstvenih organizacija širom sveta i ne pokazuju istinitost njihovih naučnih dokaza.

Iako ovi izveštaji nisu verodostojni, naširoko su deljeni putem medijia i na internetu, ostavljajući neke potrošače nesigurnim u bezbednost konzumiranja niskokalorijski zaslađivača.

Tagovi