Zdravlje

VELIKI BROJ SRBA SE SA MORA VRATIO SA SIMPTOMIMA NALIK PREHLADI: 9 znakova ukazuje da ste ipak "zakačili" OMIKRON BA.5

Autor Maja Gašić

Doktori kažu da devet specifičnih simptoma može značiti da ste zaraženi podvarijantom BA.5.

Izvor: Youtube/Screenshot/Gabriel Traveler

Broj novozaraženih koronom u Srbiji raste iz dana u dan, a mnogi koji su se vratili sa letovanja u Grčkoj i Crnoj Gori, po povratku su prijavili simptome nalik prehladi, a za koju su sumnjali da je ipak reč o kovidu.

Nakon delte omikrona i drugih sojeva ovog virusa, sada je primarna podvarijanta omikrona po nazivu BA.5. Iako su simptomi kod svih vrsta ovog virusa donekle slični, postoje neke specifičnosti koje ukazuju da ste inficirani određenim sojem.

Tim norveških istraživača uspeo je da precizno odredi koje simptome omikron i podvarijanta BA.5 zapravo mogu da izazovu, a u tome im je pomogla studija o masovnom zaražavanju na jednoj zabavi krajem novembra koja je objavljena u časopisu "Eurosurveillance". Nakon intervjua sa 111 od 117 gostiju, od kojih je 89 primilo dve doze mRNA vakcine, ali bez buster doze, naučnici su otkrili da je 66 ljudi pozitivno testirano na kovid, a još 15 je verovatno zaraženo virusom.

Istraživači su tada uspeli da suze prijavljene simptome kod svakog od zaraženih. Otkrili su da su najčešći bili veoma intenzivan kašalj koji kao da "cepa pluća", curenje ili zapušen nos, umor i letargija, bol u grlu, glavobolja, bol u mišićima, groznica i kijanje.

Istovremeno, stručnjaci su takođe primetili da se ranije uobičajeni simptomi kao što su gubitak ukusa i mirisa ili kratak dah, ređe javljaju kod najnovije podvarijante. Iako ažurirana lista potencijalnih simptoma može da olakša da se utvrdi da li ste zaraženi BA.5 podvarijantom, lista je takođe prilično slična onima koje izazivaju drugi uobičajeni virusi. U nekim slučajevima keje čak veoma teško razlikovati da li je reč o omiktonu, a bez testa.

"Ovaj soj uzrokuje tešku prehladu i bolest nalik gripu", rekao jedr Pritiš Toš, doktor zaraznih bolesti i istraživač na Klinici Mejo.

Drugi kažu da se čak i neki od osnovnih simptoma pojavljuju intenzivnije kako se BA.5 širi. Džozef Kabaza, lekar za plućne bolesti i intenzivnu negu na Klivlendskoj klinici, rekao je da je primetio porast broja pacijenata koji prijavljuju bolnu kongestiju sinusa i teške upale grla koje su uporedili sa infekcijom streptokokama.

MONDO