Kad pođe po zlu...

POLNI ORGAN PUKNE KAO SUVA GRANA, A NA ZADNJICI OPEKOTINE: Ako čujete OVAJ ZVUK tokom se*sa, odmah morate kod lekara!

Autor Maja Gašić

Saznajte koje su najčešće povrede tokom intimnih odnosa.

Izvor: Shutterstock/Dmitry Tkachev

Jedna od najčešćih povreda do kojih može doći tokom seksa je ruptura frenuluma penisa kod muškaraca i oštećenje sluzokože vagine kod žena, napominju urolozi i ginekolozi. Oni su naveli koje se povrede najčešće dešavaju okom intimnih odnosa. 

Povrede kod muškaraca

Prema statistici, 30 odsto parova je bar jednom doživelo razne vrste povreda u trenutku seksualnog čina, a to se češće dešava muškarcima nego ženama. Po rečima urologa, kod muškaraca najčešće dolazi do rupture frenuluma penisa - kožnog nabora koji se nalazi na glavi polnog organa, u predelu otvora uretre. Pucanje frenuluma je praćeno bolom i krvarenjem, koje može biti prilično intenzivno.

U tom slučaju, lekari preporučuju pre svega tretiranje mesta povrede vodonik-peroksidom i antiseptikom bez alkohola, na primer, vodenim rastvorom hlorheksidina. Zatim, potrebno je da stavite zavoj i prstima pritisnete mesto povrede i tako držite 10 minuta, nakon čega je prreporuka da se što pre obratite lekaru, jer je moguće da će bit potrebno ušivanje. 

Još jedna tipična muška povreda tokom seksualnog odnosa je prelom penisa. Ovo nije tako česta, ali krajnje neprijatna situacija, ističu lekari. Javlja se tokom erekcije, a najčešće se  dešava kada je partner na vrhu tokom odnosa. Kod preloma se čuje karakterističan zvuk, kao da je suva grana napukla. Povredu prati jak bol i nastanak hematoma, dok polni organ porima modroplavu boju, nalik plavom patlidžanu. Ako se to dogodi, muškarac mora hitno na operaciju, jer u suprotnom postoji velika šansa da će se javiti erektilna disfunkcija.

Povrede kod žena

Kod žena je uobičajena povreda oštećenje ili pucanje mukoznih zidova vagine. Ova povreda nastaje kod veoma grubog ili intenzivnog seksualnog odnosa. Moguće je i ako par koristi posebne "igračke" tokom seksa. Kada je genitalni trakt oštećen, pojavljuju se mrlje, peckanje i nelagodnost. Ako je povreda ozbiljna, može doći do krvarenja i jakih bolova. Ovo stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Da bi se rizik od povrede tkiva sveo na minimum, tokom intimnog čina poželjno je da se koriste lubrikanti i, ako se koriste pomagala, da budu manje veličine. 

Izvor: Shutterstock/Doucefleur

Takođe, kod žena se može javiti svrab, oticanje sluzokože i osip tokom seksa. Ovi simptomi ne ukazuju uvek na infekciju. Mogu biti izazvani reakcijom na lubrikante, spermicide ili kondome. Osim toga, česta je pojava i nekog vida "opekotin", tj. oštećenja kože koja nastaju prilikom trljanja o grubu površinu (na primer, tepih).

MONDO