Još kao male učili su nas da svaku voćku dobro operemo, pre nego što je pojedemo. A nije retko da naše mame i bake čak stavljaju voće i povrće u vodu da malo odstoji, kako bi toksini i neželjene supstance nestale. Jedan snimak potapanja brokolija u vodu na TikTok-u nedavno je postao viralan. I sve to ne bi bilo nimalo neobično da iz ovog zeleniša nije izmilelo nekoliko biljnih vaši.
Video pokazuje kako ove bubice, čije je stanište na skrivenim mestima voća i povrća plutaju po vodi. Korisnik je očigledno želeo da skrene pažnju na to koliko je važno da detaljno operete ove namirnice pre svakog konzumiranja ili termičke obrade, pa čak i ako je kuvanje na visokoj temperaturi u pitanju.
Stručnjaci zato savetuju da ovaj način pranja voća ili povrća pomaže da se speru svi skriveni insekti i bube sa njega, kao i pršljavštine i pesticidi, pa čak i ako je hermetički zatvoreno i kupljeno u radnji. Samo je dovoljno da ga prvo dobro ručno operete, a zatim ostavite na 10-ak minuta da odstoji u posudi sa vodom.
Kit Šnajder, profesor za bezbednost i kontrolu hrane na Univeritetu na Floridi savetuje ovaj način obrade namirnica, imajući u vidu koliko postoji sitnih i skrivenih bubica na njemu. I pored toga što pesticidi zabrinjavaju mnoge, oni prethodno moraju da budu odobreni za upotrebu, a njihova osnova uloga jeste da su smanjuju nivo mikroorganizama na površini voća ili povrća, kao što su neke patogene vrste, salmonela, listerija ili ešerihija koli.
Zato, njihove pranje kod kuće pomaže da se pesticidi uklone! A ako ste se pitali, da li i zbog čega treba da perete namrinice čija se kora ne jede, evo odgovora:
Pranjem sprečavate da bakterije sa površine kore dođu u središte voća ili povrča prilikom sečenja ili neke druge obrade. Zato prema savetima stručnjaka, trebalo bi detaljno prati i krompir, šargarepu, cveklu, lubenicu... A namirnice koje su najmanje izražene pesticidima su luk, špargla, kelj, karfiol, mango, kivi, dinja, avokado, grejpruf i ananas.
Pogledajte i snimak:
(MONDO)