Korona virus

SVE VIŠE SRBA SE VRAĆA ZARAŽENO SA LETOVANJA, SOJ BA.5 DOMINIRA! Mnogo brže se širi, a evo kako da PREPOZNATE SIMPTOME

Autor Teodora Boškovski

Novi soj korona virusa ima blaže simptome, ali zato je dosta više zarazniji!

Izvor: Noiel/Shutterstock.com

Prošlo je dve i po godine od početka pandemije izazvane korona virusom, a brojke zaraženih širom sveta i dalje ne jenjavaju. U međuvremenu, ovaj virus koji je usmrtio na milione širom sveta je mutirao i razvio različite podtipove, a posle primirja od par meseci i znatno manjeg broja zaraženih i umrlih, jedna nova vrsta opet hara.

Sredinom leta u nekim delovima sveta pojavile su se nove podvarijante virusa, a ne samo u Srbiji, već i širom sveta, jedna se izdvojila kao dominatna, a to je soj BA.5. Sve više Srba koji su se vratili sa letovanja je prijavilo određene simptome nalik prehladi, a za koje se ispostavilo da su znaci infekcije koronom.

Kao i njegov blizanac, soj BA.4 i on vešto izbegava imuni sistem kod čoveka i izaziva brojne simptome među kojima su najčešći:

  • curenje nosa
  • kijanje
  • kašalj
  • malaksalost i umor
  • groznica
  • crveno grlo
  • jeza
  • glavobolja
  • bolovi u vratu i zglobovima

Simptom koji je bio dominantan kod zarazavanja delta sojem, gubitak čula ukusa i mirisa, sada izostaje. U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovan 3.221 novooboleli od korone, a 13 osoba je preminulo, što je znak da brojke i dalje ne opadaju.

Infekcija počinje nakon bliskog kontakta sa nekim ko je trenutno zaražen virusom. Kada osoba priča, peva, kašlje ili kija, oslobađaju se sitne kapljice pljuvačke koje nose čestice ovog virusa, koje kroz disajne puteve svoj put dalje nastavljaju u organizam. Tamo virus napada ćelije i ekstremno se razmnožava. Kroz proces replikacije on može da proizvede od 100 do 1.000 novih virusa u samo jednoj ćeliji, objasnili su virolozi.

Novi soj više i češće dovodi do zaražavanja ljudi, ali je dobro što su kliničke slike blage, ali povrh toga apeluje se da se i dalje pridržavate mera kako biste sačuvali živote, vas i vama bliskih ljudi - ne dolazite u neposredan kontakt sa ljudima za koje mislite da su potencijalno zaraženi ili imaju neke od gore navedenih simptoma, a najboja preventiva jeste nošenje maski u zatvorenom prostoru i gde ima veliki broj ljudi.

(MONDO)