Zdravlje

SVI PEREMO ZUBE I TUŠIRAMO SE, A NA OVE DELOVE TELA ČESTO ZABORAVLJAMO: Evo šta se najviše oseća, a vama pravi probleme!

Autor Teodora Boškovski

Iako redovno vodimo računa o higijeni, postoje neke stvari na koje zaboravimo.

Izvor: hedgehog94/Shutterstock.com

Briga o higijeni je osnovna stvar kako bismo bili čisti i zdravi, ali neretko se dešava da zaboravimo da očistimo pojedine delova tela, što kasnije može da prouzrokuje probleme.

Koji su to najčešći higijenski saveti koji bi svi trebalo da znaju? Upravo se o ovome zapitao jedan korisnik Redita i pokrenuo lavinu komentara. Dok je za jedne bilo najvažnije čišćenje ušiju, drugi su imali i neke, na prvi pogled neobične savete.

"Ako nosite minđuše, redovno čistite rupice na ušima, jer nakon dužeg korišćenja mogu da se neprijatno osećaju", glasio je prvi komentar, dok je drugi dodatno objasnio:

"Ako ste nekada probušili uši i više ne nosite minđuše, te rupe nisu zatvorene. Ispunjeni su mrtvom kožom. Stisnite uvo da izgurate nečistoću iz rupe. U suprotnom vaše uši će smrdeti".

U komentarima je bilo i onih saveta koji su se odnosili na higijenu noktiju:

"Održavajte nokte urednim i čistim, na taj način ćete sprečiti širenje klica u organizam, pogotovo ako stavljate ruke u usta, ili još gore, grickate nokte".

A onda je usledio savet jednog muškarca svim ženama:

"Perite redovno vulvu pre i nakon svakog seksulanog odnosa, tačnije usnice u intimnom području. Zapamtite, vagina se sama čisti, ali vulva ne".

Takođe, jedan korisnik je spomenuo koliko je važno da se nakon svakog tuširanja ili kupanja dobro obrišete peškirom, jer preostala voda i vlaga na telu je idealno mesto za razvijanje gljivica i bakterija. A među ostalim komentarima izdvojili su se još par korisnih:

  • Pored zuba, perite i jezik
  • Redovno menjajte posteljinu
  • Čisite anus i zadnjicu nakon velike nužde
  • Dezinfikujte redovno telefon
  • Ne stavljajte previše parfema

(MONDO)