Najveća greška!

AKO OVO RADITE KAD U KAFIĆU IDETE U WC, INFEKCIJA VAM NE GINE: Lekari upozorili – Pokupili ste sve FEKALIJE i BAKTERIJE!

Autor Maja Gašić

Da li stavljanjem papira na dasku wc šolje štitite sebe od zaraze ili samo povećavate rizik?

Izvor: Shutterstock/QBR

Kad koristite javni toalet, da li i vi wc dasku obložite toalet papirom pre nego što na nju sednete? Većina ljudi to radi misleći da se tako štiti od bakterija, a ne zna pravu istinu. Stručnjaci su izričiti - to je nešto najgore što možete da uradite!

Ovo je najsigurniji način da "pokupite" bakterije i inficirate se, kažu lekari!

Kako dolazi do infekcije? Iako su daske na toaletnim šoljama glatke površine, pa je tako manja verovatnoća da će se na njima zadržati bakterije, to nije slučaj sa papirom koji obično stoji pored. Kad povučete vodu (a većina to radi ne dižući dasku), sve fekalije, bacili i bakterije će se zadržati na unutrašnjoj strani daske, a ništa manje neće završiti i na papiru.

Tako, kada oblažete dasku papirićima, misleći da tako pravite barijeru između "prljave" površine i vaše kože, vi zapravo pokupite sve nečistoće sa njene ivice. Osim toga, kao što smo rekli, papir je već sam po sebi "zagađen", pa tako umesto da sedate na higijenski čistu "površinu", vi direktno kožu naslanjate na leglo bakterija.

Ako već ne možete da vršite nuždu bez sedanja na šolju, stručnjaci preporučuju da dasku obložite svojim papirnatim maramicama koje nisu bile u kontaktu sa fekalija. Svakako, preporuka je da izbegavate i ovaj scenario jer prilikom vršenja i male i velike nužde, neminovno je da će malo vode iz šolje "prsnuti" po vašoj koži. Samim tim, izložićete se patogenima i potencijalno zaraziti.

MONDO