Zdravlje

HLADNE RUKE NISU ODRAZ ONOG ŠTO MISLITE! Konačno je otkriveno zašto se žene smrzavaju - NIKADA NEĆETE POGODITI

Autor Teodora Boškovski

Nedavno je naučno dokazano zašto je ženama hladnije od muškaraca!

Ženama je hladnije
Izvor: Shutterstock

Obično za nekoga kome su ruke hladne, verujemo da je neprikosnoven/a u krevetu. A muškarci, sigurno ste primetili da je ženama uvek hladnije nego vama, te uvek posežu za vašim duksevima i jaknama. Žene su po prirodi zimogrožljivije, a nedavno istraživanje je otkrilo zbog čega je to tako.

Naučnici veruju da je to posledica evolucije. O čemu se radi? Žene su evoluirale da osećaju hladnoću, kako bi prirodno napravile selekciju. Pa tako, ista osobina je prisutna i kod mnogih vrsta ptica i sisara - te će ženke uvek posezati za udobnom i toplom jazbinom. Doktor Eran Levin sa Univerziteta u Tel Avivu potvrdio je tezu da muškarci i žene imaju različitu temperaturu tela.

"Sa evolucione tačke gledišta, različita temperatura tela bi trebalo bi da natera parove da se udalji jedno od drugog tako da svaki pojedinac može da uživa u miru i tišini", rekao je on i dodao da je studija otkrila da ovo nije karakteristično samo za ljude.

"Verovatnije je da će se ženke sisara šćućuriti zajedno kako bi im bilo toplije, dok mužjaci održavaju veću udaljenost i izbegavaju kontakt jedni s drugima", objasnio je doktor.

Među mnogim sisarima, čak i kod vrsta koje celog života žive u parovima ili u mešovitim grupama, mužjaci više vole hlad, dok ženke više vole sunčevu svetlost, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija, objavljena u časopisu "Globalna ekologija i biogeografija", dodaje da razdvajanje između mužjaka i ženki smanjuje konkurenciju oko resursa u okruženju i drži podalje muškarce koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe.

(MONDO)