Zdravlje

OVIH 5 STVARI NIKAD NE BIH VOLELA DA MOJ MUŠKARAC RADI! Dr Natalija otkrila šta je FATALNO za njih, a da nisu ni svesni

Autor Teodora Boškovski

Doktorka je otkrila pet faktora koji utiču na plodnost kod muškaraca!

Izvor: Nenad Cavoski/Shutterstock.com/instagram/natalie crawford

Moderan način života i nezdrave navike umnogome mogu da utiču na plodnost kod muškaraca, a najnovija statistika pokazala je da 50 odsto muškaraca širom sveta imaumanjen broj spermatozoidau poslednjih 60 godina.

Inače, plodnost muškaraca se ogleda u ukupnom broju spermatozoida koji muškarac proizvede tokom života. I postoji nekoliko faktora koji utiču na smanjivanje tog broja, a samim tim i plodnosti.

Stručnjaci najviše krive moderan način života i nezdrave navike, a među kojima su određene namirnice, kao i lekovi. Pa tako, doktorka i ginekolog, Natalija Kraford, navela je pet najčešćih uzroka koji negativno utiču na spermu kod muškaraca, a neki, usled dugotrajnog korišćenja mogu i da dovedu do steriliteta.

1. Cigarete

Na prvom mestu nalazi se konzumiranje cigareta. Nikotin direktno utiče na smanjenu pokretljivost spermatozoida, kao i na sam kvalitet sperme. 

2. Marihuana

Doktorka je takođe napomenula rizik koji nastaje usled korišćenja marihuane.

"Svesna sam da je ovo pitanje danas sporno, ali imajte u vidu da opojna sredstva mogu da smanje proizvodnju semene tečnosti, tako što direktno utiču na mozak, a samim tim i na njen kvalitet", rekla je doktorka.

3. Štetno zračenje

Doktorka Natalija navela je još jedan neprimetan faktor -  štetno zračenje koje dolazi kako od mobilnih telefona, tako i od kompjutera ili laptopa.

"Muškarci koji često drže laptop u krilu, rizikuju da toplotna zračenja iz ovih uređaja povećavaju i toplotu i zračenje njihovih testisa, što utiče i na sam kvalitet semene tečnosti", objasnila je ona.

4. Prerađeno meso

Konzumiranje prerađenog i nekvalitetnog mesa može takođe da utiče na kvalitet sperme.
Kako je navela doktorka, prerađeno meso sadrži dosta hemikalija koje su loše za spermatozoide.

5. Korišćenje testosterona

Konzumiranje testosterona ili prirodnog muškog hormona koji može da se nađe u obliku pilula, veoma je štetno na duže staze. Doktorka je upozorila da učestalo korišćenje ovih pilula može da dovede to toga da muškarac ne proizvodi spermu mesecima, a u najgorem slučaju i godinama nakon upotrebe.

Pogledajte video u kojem doktorka Natalija detaljno objašnjava:

(MONDO)