Stručnjak odgovorio

MUŠKARCE JE SRAMOTA DA OVE STVARI O PE*ISU PITAJU DOKTORE: Odgovore koje svi traže na Guglu dao hirurg – OVO JE ISTINA

Autor Maja Gašić

Najčešća pitanja na Guglu o polnom organu.

Izvor: Nenad Cavoski/Shutterstock.com

Muškarce je često sramota da se obrate svom lekaru kada ih nešto interesuje u vezi sa njihovim polnim organom, pa tako pitanja najčešće postavljaju najpoznatijem "stručnjaku", dr Guglu. Naravno, pored korisnih informacija, na internet pretraživačima ćete naći i obilje pogrešnih, a saveti koje možete da pročitate neretko su i te kako štetni po zdravlje.

Hirurg urolog, dr Piter Holi,sa Klinike za muško zdravlje u Kingstonu, otkrio je šta je to što muškarce najviše interesuje kad je reč o njihovom penisu i koja pitanja najčešće postavljaju na Guglu.

1. Koja je prosečna veličina penisa?

"Važno je da zapamtite da muški polni organ se javlja u svim oblicima i veličinama, i da ne postoji jedan standard", rekao je dr Piter. Istraživanje NHS-a i Univerziteta Kings koledž iz 2020. je pokazalo da je prosečna veličina penisa u erekciji 13,7 cm. U studiji je učestvovalo više od 15.000 muškaraca, a takođe je utvrđeno da je dužina penisa u opuštenom stanju bila 9,2 cm.

"Veličina penisa nije bitna u smislu njegove funkcije i dok se neki plaše da to utiče na njihov seksualni učinak sa partnerom, trebalo bi da znaju da to nije tačno."

2. Zašto imam fleke na organu?

"Na koži organa i oko njega može da se javi iritacija, tako da fleke na penisu najčešće nisu razlog za brigu", objasnio je dr Piter. Fleke mogu da budu rezultat nečeg ozbiljnijeg, kao što je polno prenosiva bolest tipa herpes, šuga ili sifilis. Pege i osip takođe mogu da je pojave zbog problema kao što su kontaktni dermatitis, ekcem ili gljivična infekcija.

"Ako su fleke nepodnošljivo bolne ili svrbe, ako razvijete druge simptome ili ove pege pokazuju znake infekcije, trebalo bi da posetite lekara", dodao je urolog.

3. Kako mogu da povećam penis?

Postoji mnogo tretmana na Internetu koji promovišu povećenje penisa, od injekcija masti, pumpi i "usisivača", do plastične hirurgije, ekstendera i injekcija plazme.

"Nema mnogo dokaza da su ove metode efikasne i isplative, a posebno kada se uznu u obzir tizzici koje nose", objasnio je stručnjak. "Ako želite da uvećate penis, postoje i druge metode sa manje rizika, kao što je uklanjanje stidnih dlačica", dodao je on.

4. Zašto je polni organ u obliku pečurke?

Studija iz 2003. koju je sproveo profesor Gordon Galup sa Univerziteta u Njujorku otkrila je da oblik penisa omogućava da se tokom seksa ukloni sperma drugih muškaraca iz ženine vagine. Ovo pitanje je postalo viralno na Internetu i jedno od najtraženijih u pretrazi nakon videa na TikToku koji je objasnio zašto je muška alatka u obliku pečurke.

5. Zašto me penis svrbi?

"Uzrok penisa koji svrbi može da bude nešto sasvim uobičajeno poput 'oštećenja' od brijača ili nešto ozbiljnije poput gljivične infekcije", objasnio je doktor.

"Ako ne možete da otkrijete šta je to što ste uradili izazvalo svrab, kao što je brijanje, nošenje uskog donjeg veša ili upotreba nekog novog proizvoda, onda je preporuka da se obratite svom lekaru opšte prakse", rekao je hirurg. Drugi uzroci svraba mogu biti polno prenosive infekcije, stidne vaši, dijabetes ili ekcem.

MONDO