Zdravlje

MUŠKARCI, OVAJ NAPITAK SMANJUJE RIZIK OD PROBLEMA O KOM ĆUTITE: Ovako "vršnjak" NE IZDAJE, iznenadiće vas rezultati!

Autor Tamara Veličković

Najnovije istraživanje pokazalo je da oni koji piju kafu ređe pate od erektilne disfunkcije.

Izvor: Nenad Cavoski/Shutterstock.com

Erektilna disfunkcija je problem sa kojim se suočavaju mnogi muškarci, ali mali broj njih otvoreno govori o tome. Ako često imate ovaj problem, to može da ukaže i da imate neko srčano oboljenje. Krvni sudovi u polnom organu mogu da se zapuše plakom, baš kao što se i krvni sudovi oko srca blokiraju.

Bez dobrog protoka krvi, teško je imati i zadržati erekciju. Jedan od pet muškaraca starijih od 40 godina pati od erektilne disfunkcije, a 90 odsto slučajeva erektilne disfunkcije uzrokovano je osnovnim zdravstvenim problemima.

Mogući uzroci problema sa erekcijom ili erektilnom disfunkcijom mogu da uključuju:

  • Pejronijevu bolest ili krivljenje polnog organa
  • Stres
  • Nizak nivo testosterona
  • Konzumaciju alkohola
  • Pušenje
  • Depresiju
  • Gojaznost

Najnovija studija pokazala je da muškarci koji piju dve do tri šoljice kafe dnevno imaju manju verovatnoću da će imati erektilnu disfunkciju, prema istraživačima iz Centra za zdravstvenu nauku Univerziteta Teksas u Hjustonu. Istraživanje je pokazalo da muškarci koji konzumiraju između 85 i 170 miligrama kofeina dnevno imaju 42 odsto manje šanse za pojavu erektilne disfunkcije.

Takođe je otkriveno da su oni koji su pili između 171 i 303 miligrama kofeina dnevno imali 39 odsto manje šanse za pojavu ovog problema u poređenju sa onima koji su pili do sedam miligrama dnevno ili uopšte nisu pili. Rezultati su bili evidentni čak i kod onih muškaraca koji su bili gojazni ili onih kojih pate od hipertenzije.

"Iako smo videli smanjenje rizika od erektilne disfunckije kod muškaraca koji su bili gojazni ili su imali probleme sa krvnim pritiskom, to nije važilo i za muškarce sa dijabetesom", rekao je Dejvid Lopez, glavni autor studije.

Podsetimo, kafa je povezana i sa seksualnim nagonom i iako ona nije lek za nizak libido, jedna šolja pre intimnog odnosa može da napravi razliku.

"Potrebno je 15 minuta do 2 sata da se vidi reakcija kafe na organizam. Stoga je vreme važan element. Eksperimenti na životinjama su pokazali da kofein snažno utiče na metabolizam, što se odražava i na razvoj testisa. Više kofeina, više testosterona", objasnio je jednom prilikom seksolog i nutricionista Satori Madrone.

(MONDO)