Zdravlje

7 STVARI NA KOJE VAS NIKO NIJE UPOZORIO KAD SE "IGRATE SA SOBOM": Zbog dve ćete očas posla završiti u HITNOJ!

Autor Maja Gašić

Stručnjaci su naveli 7 opasnosti koje vrebaju kada se samozadovoljavate.

Izvor: Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Postoje neke "bapske priče" koje se vezuju za samozadovoljavanje, kao na primer da izaziva slepilo, a kojima su roditelji i bake pokušavali da uplaše svoje tinejdžere kako bi ih sprečili da se "igraju sami sa sobom".

Iako opušta tenzuiju i podstiče lučenje hormona zadovoljstva i sreće, masturbacija ipak  može da ima negativne posledice, a koje nam nikada ne bi pale na pamet. Seksolozi i urolozi su ukazali na sedam zamki samozadovoljavanja za koje niste znali.

1. Infekcije

Za razliku od seksa sa partnerom, samozadovoljavanje ne može da izazove polno prenosive bolesti, ali može zarazne. Čistoća je ključ zdrave masturbacije. Obavezno operite ruke pre nego što se "poigrate sa sobom" kako biste izbegli širenje bakterija i infekcije. I da, ne bi trebalo da koristite pljuvačku kao "mazivo". Sadrži mnogo štetnih mikroorganizama koji narušavaju prirodnu mikrofloru vagine i penisa i mogu da izazovu kandidijazu ili neku još opasniju infekciju. Osim toga, pljuvačka se brzo suši.

2. Zamene za seks igračke

U pokušaju da se samozadovolje, dame pribegavaju raznim trikovima, pa tako neretko koriste i neke namirnice i predmete koje imaju u kući a koji bi trebalo da zamene penis: bananu, krastavac, dezodorans, daljinski upravljač, dršku za češalj i sve što vizuelno može da prođe kao muški polni organ ili dildo. Ali čak i ako na njih stavite kondom, ne treba da ih koristite. Banana se lako lomi, sa krastavca se kondom lako skida, a dezodorans može da povredi vaginu.

3. Zavisnost

Kada se neko navikne da "ugađa" sebi, on prestaje da vidi smisao u drugoj polovini, ne uspostavlja društvene kontakte, traži osamljeno mesto za masturbaciju i stalno razmišlja o samozadovoljavanju. Kako možete da znate da li ste zavisni od masturbacije? Jednostavno je - ometaće vam seksualni život sa partnerom. U svakom trenutku ste spremni da umesto akcije sa živom osobom, bacite se na masturbaciju. U ovom slučaju, bolje je kontaktirati seksologa ili psihologa.

4. Povrede

Ako prečesto masturbirate, postoji rizik od oštećenja genitalija. Naročito ako ne koristite "mazivo". Takođe, rizik postoji i kada se koriste seksualne igračke, a ne samo banane i krastavci. A oporavak polnih organa dugo traje, čisto da znate.

5. Gubitak osećaja

Ovo je česta pojava. Uz prekomernu stimulaciju klitorisa uz pomoć tuša ili seksualnih igračaka, žene prestaju da uživaju u vaginalnom seksu, a orgazam postaje "nemoguća misija"...

6. Uzrok stresa i nervoze

Samozadovoljavanje je veliko gubljenje energije, posebno kada prestane da bude zadovoljstvo, sredstvo za otklanjanje seksualne napetosti i stresa, a postaje obaveza. Vrtite se u začaranom krugu - umorite se od samozadovoljavanja, ali ne možete ni da prestanete da masturbirate. Otuda se javljaju razdražljivost, apatija, loše raspoloženje... Naravno, ovo se dešava kada se preteruje u samozadovoljavanju.

7. Pogrešna upotreba igračaka za analni seks

Ako se njima pogrešno rukuje, igračke za analni seks lako mogu mogu da se zaglave u debelom crevu. A ovaj problem ne možete da rešite bez doktora. U mnogim privatnim klinikama postoji posebna usluga za uklanjanje stranih predmeta iz rektuma. Zato, ako odlučite da sami sebi pružite analno zadovoljstvo, budite izuzetno oprezni.

MONDO