Reč urologa

AKO VAM ALATKA ZAKAŽE, NE BACAJTE PARE NA OVE "LEKOVE" - NE POMAŽU! Šta ne treba da radite kod problema sa IMPOTENCIJOM

Autor Maja Gašić

Saznajte koji saveti i "lekovi" ne pomažu kod problema sa impotencijom! Urolog ukazao na najčešće greške.

Izvor: CHAjAMP/Shutterstock.com

Uz mušku potenciju se vezuju brojni mitovi i zablude, a jedan od njih je da prostatitis utiče na sposobnost jačeg pola da ima intimne odnose.

"Prostatitis je zapaljensko oboljenje prostate, a erekcija je povezana sa punjenjem krvnih sudova penisa", objasnio je urolog hirurg Mark Gadžijan.

Šta je prostatitis?

Reč je o upali prostate, a ova bolest se smatra jednom od najčešće postavljenih dijagnoza u urologiji. Simptomi koji prate prostatitis su: peckanje jačeg intenziteta pri mokrenju, bol u polnoj regiji, preponama, genitalijama i seksualna disfunkcija. Ova bolest je relativno česta, a ne zavisi od životne dobi - od nje mogu da obole i mladi.

 Stručnjak je ukazao da alkohol utiče na erekciju samo ako se u njemu preteruje. Po rečima urologa, količina koja ne utiče na potenciju je do 150 mililitara vina ili 40 mililitara jakog alkohola. Postoje i brojni domaći "lekovi" za koje se veruje da pojačavaju sposobnost muškarca da se iskaže u krevetu, a da je reč o još jednom mitu, objasnio je hirurg. Tvrdnje da lekove za potenciju može da zamenikombinacija pavlake i celera, dr Gadžijan je odbacio kao neistinite.

"Ni jedno ni drugo ne sadrži supstance koje utiču na krvne sudove ili lučenje hormona", rekao je.

Osim toga, upotreba semena bundeve ne utiče na uzbuđenje, mada iako ako ih uključite u ishranu to može da poboljša kvalitet  sperme. Još njedna popularna zabluda je da često vođenje ljubavi obavezno podiže libido.

"Retki polni odnosi negativno utiču na hormonsku pozadinu, ali česti seksualni odnosi mogu da štete potenciji i to zbog preterabnog naprezanaj i zamora", ističe urolog.

Brojni svetski stručnjaci su naveli tri ključna uzroka impotencije, a to su: starost, depresija i gojaznost.

MONDO