Zdravlje

5 SIMPTOMA STANJA OD KOJEG SRBI NAJČEŠĆE UMIRU: Prepoznajte znake dok ne bude KASNO - svaki minut je važan!

Autor Tamara Veličković

Svake godine oko 10.000 osoba u Srbiji dobije infarkt, a važno je da prepoznate i nikada ne ignorišete simptome.

Izvor: Maridav/Shutterstock.com

Oštećenje i izumiranje ćelija srčanog mišića jedan je od najčešćih uzroka smrtnosti u Srbiji. Sa srčanim udarom se suočava sve više osoba koje su mlađe od 40 godina, a svake godine oko 10.000 ljudi u Srbiji dobije infarkt.

Ako prepoznate simptome, svaki minut je važan, jer oko 30 odsto osoba premine od posledica infarkta, pre nego što stigne u bolnicu. Prema lekarima, ovo su pet najčešćih simptoma koje nikada ne smete da ignorišete:

Umor

Osećaj neobičnog umora može da bude još jedan znak srčanog udara, posebno kada se javlja sa bolom u grudima. Dve od tri osobe koje su doživele srčani udar imaju bol u grudima, kratak dah ili se osećaju umorno nekoliko dana ili nedelja pre napada.

Bol u grudima

Bol u grudima je uobičajen znak srčanog udara, kažu lekari. Bol u grudima može da bude rezultat blokiranog ili smanjenog protoka krvi u srce. Takođe, može da bude znak upozorenja da može doći do srčanog udara. Bol može da počne pritiskom u grudima koji dolazi i prolazi, ponekad sa naporom. Ako bol postane kontinuiran, odmah se obratite lekaru.

Kratak dah

Kratkoća daha može da budem simptom srčanog udara, kažu stručnjaci. Nedostatak daha dolazi zajedno sa pritiskom u grudima, ali nije isključeno da se pojavi i pre toga.

Bol u telu

Osoba može da oseti bol u sredini grudnog koša koji se može proširiti na leđa, vilicu ili ruke. Bol takođe može da se oseti na svim ovim mestima, a ne u grudima. Ponekad se bol oseća u predelu stomaka, ali je obično jači, dugotrajniji i ne smiruje se ako mirujete.

Mučnina

Neobjašnjivu mučninu i povraćanje nikada ne treba zanemariti, kažu stručnjaci. Buđenje u hladnom znoju, osećaj mučnine i povraćanje mogu biti simptomi gripa, ali mogu da budu i znaci tihog srčanog udara. Ukoliko ih osetite, nemojte ove simptome da prepisujete gripu ili stresu, jer su možda mnogo ozbiljniji od toga.

(MONDO)