Zdravlje

NOĆAS SU ČASOVNICI POMERENI 1H UNAZAD, A EVO ŠTA SE DESILO S VAŠIM MOZGOM: Neurolog otkriva šta obavezno da uradite

Autor Maja Gašić

Kako pomeranje sata utiče na zdravlje i šta je neophodno da uradite da neutrališete negativne posledice.

Izvor: Shutterstock

Iako je taj dodatni sat spavanja svima dobrodošao, činjenica je da zapravo ulazimo u najmračnije doba godine i to bi moglo da ima ozbiljan uticaj na naš mozak, kaže neurološkinja dr Elizabet Filips.

Ona upozorava da je neminovno da se u ovakvoj situaciji mozak bori da se prilagodi smanjenoj količini sunčeve svetlosti, što se dešava kada se satovi vrate unazad.

"Kada se satovi vrate unazad, dani su kraći i ljudi se bude u mraku i takođe odlaze u krevet u mraku. Smanjena dnevna svetlost može da bude uzrok sezonskog afektivnog poremećaja (SAD)."

Kada smo izloženi dnevnoj svetlosti, iz mrežnjače oka se šalju poruke unutrašnjem satu tela koji se nalazi duboko u delu mozga koji se zove suprahijazmatsko jezgro. Mozak zatim signalizira nadbubrežnim žlezdama da otpuste kortizol, takođe poznat kao hormon stresa, koji pomaže u regulisanju našeg ciklusa spavanja i buđenja, jer je nivo ovog hormona viši kada je svetlo, a niži kad je mračno. Ovo bi trebalo da pomogne telu da se adaptira na duže noći i kraće dane. Ovaj prirodni porast kortizola ujutru pokreće lančanu reakciju kroz naše telo koja mu govori da se probudi, krene i započne dan.

Prema rečima dr Filips, zbog celog ovo gprocesa smo mnogo energičniji leti, kad svane, nego zimi kada se budimo dok je još mračno. 

Glavno pitanje je kako da prevarimo mozak da se bolje adaptira na ovu redovnu zimsku pojavu?

"Glavni fokus kod smanjenja uticaja ovih promena letnjeg računanja vremena na mozak i telo jeste da se poveća intenzitet svetlosti koju naše oči primaju", savetuje dr Filips.

"Buđenje pomoću LED svetla ili alarma može da bude odličan veštački način da se pokrene taj odgovor na kortizol, bez stresa i rano ujutru, tako da naš telesni sat ne reaguje na ovo kašnjenjeUsredsredite se na to da zaista osvetlite prostor oko sebe i izađete na terasu ili otvorite prozore čim ustanete."

Što se više izlažete prirodnom svetlu, povećaćete nivo serotonina u telu i održavati nivo kortizola pod kontrolom, što nije moguće ako ste u zatvorenom prostoru i mraku.

MONDO