Zdravlje

NAJNOVIJI "LEK" ZA PROBLEME SA POTENCIJOM? "Alatka" nikad čvršća i radi kao švajcarski sat, a tretman traje par sekundi

Autor Maja Gašić

Injekcije supstance koja se u kozmetologiji koristi za podmlađivanje bi mogle da, makar na neko vreme, reše problem erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Izvor: Shutterstock/Antonio Guillem

Najpoznatiji "lek" protiv bora, injekcije botoksa mogu da pomognu muškarcima koji pate od erektilne disfunkcije. Ubrizgavanje ove supstance direktno u penis opušta organ i omogućava da se ispuni krvlju, što je bitno za postizanje erekcije. Belgijski urolozi su napomenuli da se ovaj tretman pokazao izuzetno korisnim, ali da svakako treba obaviti detaljnije analize.

O tome koliko Srba ima problema sa potencijom, u nedelju su govorili urolog dr Vladimir Kojović i kardiolog dr Nebojša Tasić. U svetu, otprilike polovina muške populacije pati od nekog oblika erektilne disfunkcije u nekom trenutku svog života. A najnovije studije sugerišu da bi botoks bi mogao da pomogne u lečenju muškaraca sa erektilnom disfunkcijom. Belgijski urolozi kažu da bi tretman mogao da bude efikasan malte ne kao "trajna" terapija za ovaj problem.

Kako da proverite jačinu erekcije?

Lekari koriste skalu od četiri tačke za procenu jačine erekcije, a evo kako to izgleda:

  • 0: penis se ne povećava;
  • 1: penis je veći, ali nije tvrd;
  • 2: penis je tvrd, ali nedovoljno tvrd za penetraciju;
  • 3: penis je dovoljno tvrd za penetraciju, ali nije potpuno tvrd;
  • 4: penis je potpuno tvrd i potpuno krut.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu "Urology", pregledalo je sedam studija o botoksu i erektilnoj disfunkciji. Ove studije, koje su uključivale 362 muškarca, ali u njima nije precizirano da li su svi ispitanici patili od erektilne disfunkcije ili od smanjene potencije, kao i koliko su bili teški njihovi slučajevi. Polovini je ubrizgan placebo, a polovini botoks. Nakon toga se pristupilo merenju čvrstine erekcije uz pomoć ove gorenavedene skale.

Takođe su ultrazvukom izmerili protok krvi u penis i ispitali muškarce kako bi utvrdili stepen njihove erektilne disfunkcije pre i posle tretmana. Jedna studija je pokazala da je otprilike polovina onih koji su primili botoks imalo drastično poboljšanje u naredna tri meseca. Nakon šest meseci, što je inače period na koji se u kozmetologiji preporučuje ponavljanje injekcija botoksa, ovi efekti su nestali. Druga strudija je pokazala slične rezultate - 40 odsto impotentnih muškaraca kojima je data injekcija je moglo da ima seks tri meseca nakon tretmana.

Zaključak je da botoks poboljšava erekciju tako što privremeno opušta glatke mišiće u zidovima krvnih sudova u penisu. Blokira nervne signale koji obično stežu ove mišiće, što znači da više krvi može da uđe u organ i tako se postigne snažnija erekcija.

MONDO