Zdravlje

DOMOVI ZDRAVLJA U SRBIJI KRCATI – DVODEMIJA HARA! Dr Radovanović otkrio šta nas tek čeka – znaćete po KLINIČKOJ SLICI

Autor Maja Gašić

Dr Zoran Radovanović govorio je o dvodemiji koja puni domove zdravlja u Srbiji i otkrio kad je najbolje da primite vakcinu protiv gripa.

Izvor: TV Prva/screenshot

Da li u našoj zemlji vlada dvodemija i šta je uopšte to? Koji virusi su sada u Srbiji dominantni i pune donove zdravlja, a kakve su i prognoze za budućnost, otkrio je u "Jutru" na TV Prva epidemiolog dr Zoran Radovanović. 

"Govori se i o trodemiji, to znači da mogu tri virusa da napadnu telo. Virusi se mnogo ne trpe, obično se desi da epidemija jednog sledi drugu. Kad jedan virus prevlada, potiskuje drugi", kaže epidemiolog i naglašava da ovo važi i za pojedince i celu populaciju. 

U strahu od zaražavanja gripom, mnogi pribegavaju nekim "starisnkim lekovima", nadajući se da će tako biti zaštićeni od virusa.

"I kod pojednica se retko dešava da se zaraze virusom gripa i korone. Ako dođe do toga, obično prevlada klinička slika jednog od ta dva", napominje dr Radovanović i dodaje: 

"Kad jedan napadne, ako koristi iste receptore za ulazak, onda drugi nema šanse. Ono što očekujemo, što vidimo kao verovatnoću, jeste da se desi ono što se sada događa u SAD i Zapadnoj Evropi, a to je pojava soja BQ.1 i BQ.1.1 i nekih koji imaju potencijal da se jave. Iskustvo iz zapadnog dela sveta pokazuje da povećan nivo oboljevanja nije praćen učestalim odlaskom u bolnicu", kaže doktor i ukazuje da ova činjenica obećava. 

A koja vakcina bi u ovoj sezoni virusa bila najbolja? Epidemiolog je otkrio šta je njegova redovna praksa. 

"Ja se svake godine vakcinišem protiv gripa. Obično čekam kraj novembra i prve dane decembra, jer u mojim godinama zaštita relativno kratko traje i trebalo bi da me štiti do marta.Ranijih godina se pokazalo da je pik gripa krajem decembra i u januaru."

Šta će biti narednih meseci?

"Problem je da nije bilo omikrona, da virus ne mutira u toj meri, imali bismo mali talas i na proleće bi bila endemija. Ne valja što ovaj virus zaobilazi imunski sistem, kao migrant koji preskoči ogradu i ostane iza leđa policiji. Virusi se lako rasejavaju, osoba zaražena omikronom i istom podvarijantom, može posle mesec, dva da se zarazi. Sreća je što su te infekcije najčešće bez simptoma. Sada imamo oko 200 pacijenata hospitalizovanih, a stvarni broj je 10 ili 15 puta viši. Ipak, lakše su kliničke slike i to nam daje nadu da bolnice neće biti pune", zalkjučio je epidemiolog dr Radovanović. 

MONDO