Zdravlje

MOKA SLAVNIĆ ZBOG OVOGA TEŠKO HODA: Boluje od retkog stanja, može da ukaže i na NAJTEŽE BOLESTI

Autor Maja Gašić

Zoran Moka Slavnić ponovo je u bolnici zbog palog stopala, a evo kada i zbog čega se javlja ovo stanje.

Izvor: Shutterstock/MN Press

Proslavljeni jugoslovenski košarkaš Zoran Moka Slavnić je sredinom leta imao nezgodu, a do koje je došlo nakon operacije kuka i zbog koje je završio u bolnici. Posledica ove nezgode je da mu je palo stopalo, a zbog čega je, po najnovijim informacijama, poslednjh dana ponovo u bolnici

O nesrećnom padu u kupatilu, čuveni Moka je svojevremeno rekao: 

"Imao sam nedavno jednu operaciju kuka i 15 dana posle nje sam pao u kupatilu. Spustilo mi se stopalo. Nemam bolove, ali ne osećam desno stopalo. Ostajem u bolnici do 2027. godine. Moram tako", otkrio je tada uz smeh.

Domaći mediji prenose da se sada Slavnić oseća dobro, a još uvek se ne zna kada će izaći iz bolnice. Pad stopala, zbog čega je i hospitalizovan, nije bolest, ali jeste posledica određenih stanja i bolesti.

Koliko je ova pojava česta i kakve se posledice može da izazove?

Pad stopala je zapravo prolaps diskusa (diskus hernija) koji pritiska kičmenu moždinu i koren nerva koji podiže stopalo (n. peroneus).

Pod ovim terminom se podrazumevaju poteškoće pri podizanju prednjeg dela stopala. Manifestuje se tako što osoba “vuče” jedno stopalo prilikom hoda. “Pad stopala” nije bolest ona je znak neurološkog, mišićnog ili anatomskog problema. Ponekad je stanje privremeno, ali može biti i trajno. U zavisnosti od uzroka može da se manifestuje na jednoj ili obe noge.

Kako izgleda?

Osobe kojeimaju ovo stanje teško podižu prednji deo stopala, tako da se ono ”vuče‘ pri hodu. kao bi se koračanje olakšalo, potrebno je da se noga pri hodu podigne u kuku, kao kada se penjemo uz stepenice. Karakterisčilno za ovo stanje je i što se završava udarom stopala o pod sa svakim korakom, a ponekad je koža gornje regije stopala i prstiju ima slabiji osećaj i smanjenu osetljivost.  

“Pad stopala” najčešće je izazvan slabošću ili paralizom mišića koji su uključeni u podizanje prednjeg dela stopala. Drugi uzroci mogu da uključuju:

Povrede nerava

Najčešći uzrok ovog stanja je kompresija nerva u nozi koji kontroliše mišiće koji su uključeni u podizanje stopala (peronealni nerv). Ovaj nerv takođe može biti povređen tokom operacije zamene kuka ili kolena.

Aktivnosti koje vrše kompresiju na taj nerv i koje povećavaju rizik od oštećenja nerva i  pojave pada stopala su:

  • prekrštanje nogu, 
  • dugo klečanje, 
  • imobilizacija donjih ekstremiteta (pogotovo oko skočnog zgloba kao i ispod kolena),
  • oštećenje nerava je češće kod dijabetičara, 
  • povreda korena nerava – "uklješteni nerv" – u kičmenom stubu takođe može da bude uzrok,
  • poremećaji mišića ili nerava (različiti oblici mišićne distrofije. 

Oboljenja mozga i kičmene moždine

Ovde je najčešće reč o pojavi teških bolesti kao što su amiotrofna lateralna skleroza (ALS), multipla skleroza ili moždani udar.

Pogledajte i galeriju fotografija proslavljenog košarkaša.

MONDO