Zdravlje

KAD PONESETE MOBILNI U WC, KOLIKO DUGO OSTAJETE? Lekari upozorili na granicu - sve preko stvara BAKTERIJE I INFEKCIJE!

Autor Tamara Veličković

Da li i koliko često nosite mobilni telefon kad hoćete da obavite nuždu? Može da bude opasno.

Izvor: Shutterstock/Spunt

Kada bismo sproveli istraživanje o pitanju koliko ljudi nosi mobilni telefon u kupatilo, kakve bismo rezultate dobili? Jedna kompanija za dezinfekciju tvrdi da 73 odsto nas skroluje po telefonu dok sedi na wc šolji, dok 93 odsto Zed generacije prilikom ovaljanja nužde šalje poruke i igra igrice.

Mnogima je mobilni telefon "najbolji prijatelj" u kupatilu, a iako se to ne razlikuje mnogo od čitanja novina, može da bude veoma štetno. Verovali ili ne, na taj način povećavate rizik od nastanka bolesti i infekcija. Telefoni mogu veoma uspešno da prenose i pokupe bakterije. Oni ih sa svoje površine mogu preneti na vaša intimna područja, a takođe ih mogu pokupiti sa bilo koje površine kupatila dok perete ruke ili puštate vodu.

Prema stručnjacima koji su se bavili ovom temom, provođenje u toaletu više od 15 minuta dnevno stvara nepotreban pritisak na vaš rektum, što može da dovede do pojave hemoroida. Dakle, čačkanje telefona dok obavljate nuždu može da vam nanese bol i svrab u predelu genitalija.

Još jedan rizik može da bude ometanje vaših prirodnih kontrakcija koje pomažu u izbacivanju stolice. Dakle, klice sa telefona ne smeju da budu u vašem toaletu. Studija iz 2016. godine pokazala je da su mnogi učesnici koristili svoje telefone kako bi potisnuli negativna osećanja i emocije.

Takođe, ista studija je pokazala da studenti koriste svoje telefone kako bi se izborili sa dosadom. Kao rezultat toga, kontinuirana upotreba telefona, koja nastaje onda kada sa njim konstantno idete u toalet, može imati ozbiljan uticaj na naše mentalno zdravlje.

(MONDO)