Lično iskustvo

JAKO ME STEZALO U GRUDIMA, IZ HITNE SU REKLI – NE MRDAJ, DOLAZIMO! Nataša bila ubeđena da UMIRE, a onda su je ovo pitali

Autor Maja Gašić

Ispovest žene koja je imala takve strašne simptome, da je bila ubeđena da ima infarkt. Ispostavilo se da je nešto sasvim drugo u pitanju...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kraj pandemije korona virusa još uvek nije zvanično proglašen, jer još uvek postoje novi sojevi koji izazivaju zdravstvene tegobe. Istine, obično ne tako opasne kao kada se kovid pojavio, ali i dalje zabrinjavajuće. Nove mutacije se lakše prenose, ali su manje opasne. Zaraženi imaju blaže kliničke slike, infekcija je sada praktično na nivou jače prehlade, ali uočeni su neki drugi problemi. Ono na šta su nas svi doktori upozoravali, na posledice kovda, mnogi osećaju. Srpski stručnjaci su često govorili o "čudnim" simptomima koji su se nakon preležane korone kod mnogih pojavili. Kod osoba koje su imale različite manifestacije u vidu pojačanog zamora, osetljivosti pluća i slično, nije bilo teško odgonetnuti šta je uzrok. Međutim, simptom koji je za MONDO opisala jedna Beograđanka delovao je i te kako zabrinjavajuće...

Nataša L. (43) iz Beograda opisala je jednu od najstrašnijih noći u svom životu, noći kada je mislila da sasvim sigurno umire...

"Gledala sam neki film na TV-u kada sam osetila da počinje da me boli i steže u predelu srca. Znajući da srce ne može da boli, pomislila da je neki trenutni grč u pitanju, možda sam nazebla", opsiala nam je prve simptome. Međutim, bol ne da nije prolazio, već se pogoršavao.

"Prolazili su minuti, a umesto da mi bude lakše, bilo je sve gore. Sve više me stezalo i pritiskalo u grudima da nisam mogla da udahnem. Plitko sam disala, strah me bio da ako pokušam da udahnem duboko, da će se bol još više pojačati. Od grudi se preselio na ceo stomak, bubrege, ne znam više šta me nije bolelo", otkrila nam je ova Beograđanka.

"Vreme je prolazilo, bogami je bilo nekih 20 minuta od prvih simptoma, a meni je bivalo sve gore. Kad je krenulo i preznojavanje, pozvala sam Hitnu pomoć za savet. Jedva sam opisala šta mi se dešava, teško sam govorila zbog isprekidanog disanja. Sve sam mislila da će mi reći da je neki grč u pitanju i da odem da se, na primer, istuširam. Ili, mislila sam, reći će mi da popijem neki čaj i da će proći."

Međutim, savet koji je dobila nije je umirio, već naprotiv - prestravio!

"Doktorka koja se javila na telefon me je pažljivo saslušala, postavila mi par pitanja a onda rekla nešto što me je prestravilo: 'Nemojte ni slučajno da ustajete, niti da se pomerate. Ekipa je krenula ka vama'. Kad je to rekla, tek tada sam shvatila da misli da imam infarkt. I premrla sam od straha! Samo sam razmišljala da li ću biti živa dok pomoć stigne. Sve simptome srčanog udara sam imala - stezanje u grudima, preznojavanje, plitak dah..."

Na sreću, ekipa Hitne pomoći je brzo stigla. Uradili su joj EKG, nalaz je bio čist, ali pritisak je bio ekstremno nizak i odveli su je na VMA da joj urade detaljnije analize.

"I ekipa iz Hitne pomoći i kardiolog na VMA su me pitali da li sam preležala koronu - što jesam, ali pre godinu dana. Generalno sam dobro prošla sa kovidom, nisam čak ni imala temperaturu, samo sam dobre dve nedelje bila kao prebijena", ispričala nam je Nataša. 

"Nakon par sati čekanja i šetanja od jednog stručnjaka do drugog, ustanovili su da su mi nalazi manje-više uredni i da nisam za hitan prijem. Savetovali su da uradim ultrazvuk srca."

Neočekivana dijagnoza

Nataša je u međuvremenu imala još jednu "epizodu" sa stezanjem u grudima, ali, kako kaže, ovog puta se nije uplašila. Znala je da nije infarkt i da će bolovi proći za otprilike pola sata.

"Ipak, nisam htela da se stalno pitam šta mi je to bilo, i otišla sam na ultrazvuk srca, kako su mi i preporučili. Opisala sam doktorki šta mi se sve dešavalo i zašto sam došla. Čim je prislonila sondu na grudi, pitala me je da li sam preležala neki virus. Potvrdila sam i ponovo opisala moje iskustvo sa kovidom. 'To je to, znam zašto vas je stezalo u grudima', rekla mi je. 'Imate priraslice na srcu, zadebljanu srčanu maramicu i tačkice na površini, to je posledica preležane korone. To je razlog tih epizoda. Ne brinite, nije smrtonosno, samo uzmite ibuprofen kad se desi i proći će. Oštećenje se vidi, ali nije fatalno', rekla je.

S jedne strane mi je laknulo, ali s druge sam bila šokirana da je tako blag kovid ostavio posledice. I to baš da je udario na srce. Iskrena da budem, sve ovo do sada što sam slušala o postkovidu... Nisam baš verovala. Mislila sam da se to dešava ljudima koji imaju neka hronična oboljenja. A ja potpuno zdrava. Da li je moguće? Posle sam čitala o postkovidu i najčešćim posledicama i tu sam se prepoznala. Mnogima se desilo isto što i meni. Ono što mi se ne sviđa, jeste što svi lekati kažu da su srčana 'oštećenja' trajna. Tako da bolje da ne čekate da vam se desi nešto ovako kao meni, pa da se preplašite, nego ako ste preležali koronu, idite i sve proverite. Bolje da budete pripremljeni", završava svoju ispovest za MONDO Nataša.

Najčešći simptomi postkovida

Posledice preležane korone se najčešće manifestuju na karidovaskularnom i respiratornom sistemu, smanjen je kapacitet disanja, fokalni miokarditis, ljudi pate od aritmija. Doktorka Marija Zdravković je svojevremeno pričala o tome kako se mnogi pacijenti javljaju zbog lupanja i preskakanja srca, zamaranja i slično, a da se obično ispostavi da imaju postkovid miokarditis. Žene su u nešto lošijoj situaciji verovatno zbog hormonalnog statusa i slabije fizičke aktivnosti, a najbolje se oporavljaju osobe koje su pre kovida bile u dobroj fizičkoj kondiciji, objasnila je svojevremno dr Marija.

MONDO