Zdravlje

DA LI ZNATE KOJE SU PREDNOSTI NISKOKALORIJSKIH ZASLAĐIVAČA?

Izvor Promo

Niskokalorijski zaslađivači se uglavnom koriste kao dodaci hrani i piću kako bi postigli željeni nivo slatkoće sa veoma malo ili apsolutno bez unosa kalorija.

Izvor: Promo

Imaju mnogo veću moć zaslađivanja u poređenju sa belim šećerom, što znači da su stotinama puta slađi, samim tim se i koriste u veoma malim količinama.

Zamenom namernica regularnih kalorijskih vrednosti za njihove niskokalorijske alternative može biti korisno sredstvo za ishranu i poboljšanje usklađenosti za gubitak težine ili planovima održavanja kilaže.

Pored toga što niskokalorijski zaslađivači pomažu u kontroli telesne mase, osobama sa dijabetesom ili poremećenom tolerancijom na glukozu pružaju mogućnost da uživaju u svojim omiljenim desertima i pićima, redovnije i bez brige. Za razliku od običnog šećera, niskokalorijski zaslađivači proizvode sladak ukus bez ikakvog uticaja na nivo šećera u krvi.

Tokom trudnoće, ženama se dnevna potreba za kalorijama povećava samo za 255 kalorija. Buduće majke bi zato trebalo da konzumiraju hranu koja ima malo energije, a ovde može pomoći hrana zaslađena niskokalorijskim zaslađivačima. Oni sadrže iste vitamine i minerale kao hrana zaslađena običnim šećerom, samo sa znatno manje ili apsolutno bez kalorija.

U vreme kada stopa gojaznosti neprestano vlade zemalja raste širom sveta podstiču proizvođače hrane da zamene šećere i smanjuju kalorije.

Tagovi