Supe iz kesice su veoma popularne, naročito u kuhinjama domaćina koji nisu vešti sa kulinarskim umećem. Dok su naše bake temeljno spremale pravu domaću supu, danas se više oslanjamo na jednostavne recepte koji nam štede vreme. Zato je supa iz kesice idealan izbor kad smo bolesni. Doživljavamo je kao infuziju tokom prehlade, iako njen sastav nije dobar po zdravlje.
U ovim pakovanjima ima dosta soli, dok su rezanci od belog brašna. To znači da ovom supom unosite dosta ugljenih hidrata, ali najveći problem su ozloglašene transmasti, odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa. Najnovije istraživanje koje su sproveli lekari, otkrilo je da žene koje konzumiraju veće količine supa iz kesica, imaju veći rizik od metaboličkog sindroma u odnosu na one koje ih jedu tek ponekad.
Metabolički sindrom je "novo" oboljenje čiji je osnovni simptom gojaznost u predelu stomaka. Za dijagnozu je neophodno merenje obima struka dopunjeno biološkim analizama. Preveliki obim struka, zajedno sa određenim anomalijama krvi, povećava opasnost od dijabetesa ili infarkta.
Za dobijene rezultate najviše je kriv visok sadržaj transmasti. Visoka koncentracija šećera i soli oštećuje ćelije i pospešuje zapaljenske procese u organizmu i to se odnosi na žene koje su "veštačke supe" jele dva puta na nedeljnom nivou. Lekari ističu da umereno konzumiranje nije opasno, naprotiv. Preporučuju se kod prehlada, povišene temperature, dijareje i povraćanja. Dobar su izvor tečnosti kojima se nadoknađuju izgubljeni elektroliti, ali sve dok je konzumacija u granicama normale.
(MONDO)