Zdravlje

EPIDEMIJA STREPTOKOKA ZAHVATILA HRVATSKU! Dr Nožić otkriva da li stiže kod nas: Ovo su jasni simptomi - važno je JEDNO

Autor Teodora Boškovski

Opasna infekcija izazvana bakterijom streptokoka zahvatila je Hrvatsku, a naš dr Darko Nožić otkriva koji su simptomi i da li može da stigne i u Srbiju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/TV K1/screenshot

Pored sezonskog gripa, u Hrvatskoj se pojavila i opasna infekcija izazvana bakterijomstreptokoka. Od septembra prošle godine do sredine janaura ove, u Hrvatskoj je zabeleženo 3502 pacijenata obolela od streptokokne angine, a četiri osobe su preminule, preneo je hrvatski Jutarnji list. Koji su simptomi ove bakterijske infekcije i da li može da stigne i kod nas, objasnio je gostujući na K1 TV prof. dr Darko Nožić I infektolog.

"Streptokoknih infekcija ima svugde, one su najčešće su kod dece (angina) i izazivaju upalu krajnika i ždrela. To je vrlo rasprostranjena bolest, ali problem je u invazivnim oblicima. Na svu sreću oni su retki", rekao je dr NožIć na početku i napomenuo da postoji više invazivnih vrsta streptokoka. Dok jedna vrsta kreće od grla gde se javljaju različiti simptomi, od beličastih čepova, jakih bolova i jarkog crvenila, druga vrsta invazivne infekcije može da krene od kože.

"Streptokok sa kože može da prođe kroz cirkulaciju i izazove sepsu, koja dalje može da zahvati bilo koji organizam. Zatim, postoje supersojevi koji prave toksine. To je grupa streptokoka koje pušta otrove u krv. Međutim, to su vrlo retki slučajevi", objasnio je dr Nožić i napomenuo da stariji ljudu, za razliku od dece, manje dobijaju streptokoknu anginu, jer su vremenom stvorili imuni sistem. Međutim, kod starijih su češće infekcije kože. Takođe, kod dece može češće da se javi penumonia, odn. upala pluća, a temperatura od 39 - 40 stepeni je najčešći propratni simptom.

Ali, kako da razlikujemo običnu bakterijsku infekciju od streptokoke?

"Ako vas samo boli grlo to je karakteristika streptokokne angine, kao i visoka temperatura, opšta slabost i malaksalost, bez curenja nosa", rekao je dr Nožić. Kao oprez doktor je naveo da je važno prepoznati na vreme da se radio o streptokoknoj infekciji, bilo da je reč o grlu ili infekciji kože. Za kraj je dodao da kod nas nema mesta panici.

(MONDO)