Zdravlje

"NEKI NE ZNAJU NI KAKO IM SE ZOVE DOKTOR!" Dr Batsialou otkrila glavne greške kod PODMLAĐIVANJA - simptomi su ISTI

Autor Teodora Boškovski

Dr Ioana Batsialou objasnila je koje su najčešće greške pacijenata kada je reč o estetskim operacijama.

Izvor: RTS/screenshot

Lepota je danas usled sve više promenljivih trendova poprimila drugačiji oblik u odnosu na pre nekoliko decenija, ali i u velikoj meri zahvaljući estetskoj hirurgiji. Poznate ličnosti su glavne pristalice njih, te su ih i obični ljudi počeli primenjivati.

Danas su estetske operacije zauzele primarno mesto u procesu podmlađivanja, ali postavlja se pitanje koje su najčešće greške koje se prave prilikom primena procedura podmlađivanja i ulepšavanja.

Prof. dr Ioana Batsialou gostujući u "Ordinaciji" na RTS-u objasnila je koje su najčešće greške pacijenata, a koje bi mogle da ih "koštaju" zdravlja. Na prvom mestu ona je istakla kako estetskoj medicini nije zapravo mesto u kozmetičkom salonu.

"To treba da budu organizovani centri, ordinacije, klinike ili bilo šta što je predviđeno zakonom", rekla je dr Batsialou, a zatim istakla drugu grešku koju pacijenti najčešće prave:

"Neki apsolutno ne znaju ni kako se zove doktor, niti da li je stvarno doktor", istakla je ona i savetovala da to mogu da saznaju putem dozvole za rad izdate od strane Ministarstva. Takođe, ako je u pitanju procedure antiejdžing medicine, treba da postoji specijalna dozvola - što znači da ne može svako to da radi.

"Ne znaju skoro nikada koji se preparati koriste. Pacijenti treba da razmišljaju da li vredi da se unište trajno", istakla je doktorka kao treću grešku, a zatim navela koji je zaključak svih estetskih operacija.

"Poenta svega je, kada vidite osobu, da ne znate šta je uradila, jer ako se vidi to je nekulturno. To znači da niste dostigli nivo da budete kulturni zato što ste preterali kod pacijenata", reklsima je ona i osvrnula se na simptome posle estetskih zahvata, među kojima su najčešće modrice, otok, dok su alergije ređe ako se koriste dobri materijali.

"Dešava se da pacijenti koji puše, apsolutno svi imaju modrice, kao i oni koji piju lekove za pritisak. A ako je alergija to se dešava odmah u roku od 24 sata. Može da otekne, ima svra, crvenilo...", objasnila je ona za kraj.

(MONDO)