Zdravlje

OD 1992. GODINE MUŠKI POLNI ORGAN "SKOČIO" JE ZA OVOLIKO! Jedni presrećni, drugi zabrinuti - za sve su krive 3 STVARI

Autor Teodora Boškovski

Veličina muškog polnog organa porasla je u poslednjih 30 godina, tvrde stručnjaci.

Izvor: Shutterstock/PrinceOfLove

Najnovije istraživanje otkrilo je da je prosečna dužina muškog polnog organa porasla za 25 odsto u poslednjih 30 godina. Od 1992. do 2021. prosečan polni organ kod mušakraca "skočio" je sa 12 na 15 centimetara, pokazala je analiza američkih stručnjaka.

Tim sa Univerziteta Stanford rekao je da bi povećanje veličine moglo biti posledica loše ishrane, manjka fizičke aktivnosti i raznih hemikalija. Osim toga ovi faktori takođe mogu da imaju negativan uticaj na plodnost.

Profesor urologije na Stanfordskoj medicini, dr Majkl Ajzenberg rekao je da je svaka promena u razvoju zabrinjavajuća, jer je naš reproduktivni sistem jedan od najvažnijih delova ljudske prirode.

"Ako vidimo ovako brzu promenu, to znači da se nešto snažno dešava našim telima. Izlaganje hemikalijama, pesticidima i proizvodima za higijenu mogli su da utiču na ovu razliku i na muške hormone, objasnio je doktor Ajzenberg.

Osim toga, stručnjaci su ranije otkrili da društvo i vreme u kojem živimo može imati štetan uticaj na plodnost. U januaru 2022. istraživači su tvrdili da mobilni telefoni mogu da utiču na plodnost kod muškaraca.

"Korisnici mobilnog telefona treba da nastoje da smanje njegovu upotrebu kako bi zaštitili kvalitet svoje sperme", savetovao je svojevremeno dr Jun Hak Kim sa Nacionalnog univerziteta Pusan. Takođe, osim pametnih telefona, naučnici pripisuju i uticaj zagađenog vazduha na pokretljivost spermatozoida.

(MONDO)