Zdravlje

PETORO ZARAŽENIH OD "GRIPONE" - UKRŠTANJA GRIPA I KORONE! Dr Rsovac o simptomima: "Ove sezone daje teške kliničke slike"

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte koji su simptomi ukrštanja gripa i korone virusa!

Izvor: TV Prva/screenshot

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" javljaju da je u Beogradu došlo do ukrštanjagripa i korona virusa. Dо sаdа је pоtvrđеnо pеt slučајеvа istоvrеmеnе infекciје influеnzа virusоm, tip А (H1 P/2009) i infекciје SARS-CoV-2 nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа.

Kako da prepoznamo simptome i kada je vreme da se javimo lekaru, gostujući na Prvoj objasnila je dr Snežana Rsovac, pedijatar i pulmolog. Kako je na samom početku napomenula, to se ne dešava prvi put od kada je pristuna korona, dešavalo se i ranije.

"Važno je šta je u kliničkoj slici, a manje je bitno koji je tačno bio prvi uzročnik. U ovoj sezoni virus gripa je jako dominantan i jako tešku kliničku sliku daje. Dva i po mesececa traje, prvo je bilo sporadično, a sada imamo sve više pacijenata" , objasnila je dr Rsovac i dodala da klinička slika zavisi od opšteg stanja pacijenta. Simptomi su visoka i uporna temperatura, bol u grlu i zglobovima, malaksalost.

"Kada govorimo o koroni, do sada se ona u ovoj zimskoj sezoni javljala, ali je njena klinička slika kod deca bila poput prehlade", istakala je doktorka i objasnila kada bismo trebali da se obratimo lekaru.

"Kada govorimo o deci, ona koja imaju visoku temperaturu, a predškolskog su uzrasta ili novorođenčad, dan do dva ne uspevate da je oborite, ne uzimaju dovoljno tečnosti, malaksala su, pospana - obavezno se javite pedijatru", rekla je dr Rsovac. Saveti odn. preventive jesu: obavezno provetravanje prostorija, pranje ruku, vođenje računa o higijeni i obavljenje sportom, šetnja za strarije populacije.

(MONDO)