Zdravlje

AKO SPADATE U OVE DVE GRUPE LJUDI, PROVERITE BUBREGE! Dr Naumović otkriva kada najviše stradaju - mogu dugo da NE BOLE

Autor Teodora Boškovski

Nefrolog dr Radomir Naumović otkriva dva najveća uzroka bolesti bubrega!

Izvor: RTS/PrintScreen

Širom sveta od bolesti bubrega boluje 850 miliona ljudi, skoro pa jednu milijardu. To zapravo znači da svaki deseti stanovnik na planeti ima određeni zdravstveni problem sa bubrezima.

Nefrolog dr Radomir Naumović gostujući na RTS-u otkrio je koja su dva vodeća uzroka nastanka hronične bolesti bubrega. U pitanju su hipertenzija, odn. povišeni krvni pritisak i šećer. Takođe, on se usvrnuo i na najveći problem kada je reč o simptomima bolesti bubrega. Oni često ne moraju da bole da bi ukazali da nešto nije u redu sa njima.

"To je veliki problem kod bubrežnih bolesnika. U svesti našeg naroda je da 'ako ne boli, nije mi ništa'. Većina bubrežnih bolesti su dosta dugo neme", objasnio je doktor i dodao da upravo zbog toga sve rizične grupe bolesnika treba da se kontorlišu jednom u šest meseci do godinu dana.

U pitanju su, kako dr Naumović isitče, obična analiza urina i kontrola krvi. Kada je reč o rizičnim grupama, u njih spadaju svi oni koji imaju dijabetes i hipertenziju, kao i oni koji imaju neke bolesti bubrega u porodici.

(MONDO)