Pranje voća i povrća neminovno je kako bismo uklonili pesticide i prljavštinu sa istog. Kada je reč o bananama, većina nema naviku da ih opere, već i odmah oljušti i pojede. Međutim, samim pranjem možemo da se rešimo na primer biljnih vaši i voćnih muva koje najviše vole da polažu jaja na bananama.
Osim toga, čini se da su banane najzahtevnije voće - ko sme i kada da jede zelene, a kada zrele i mekane banane. Prema rečima dijetologa, zelene, nezrele banane imaju visok sadržaj natrijuma i stoga mogu da deluju kao diuretik. Ali, šta je sa prezrelim bananama? Braon ili prezrele banane su ubedljivo najgore zbog ogromnih količina šećera, pogotovo za dijabetičare.
Osim toga, prezrele banane sadrže još neke neobične "stanovnike". Nedavno se na Internetu pojavio snimak parčeta prezrele banane pod mikroskopom. Ono što se videlo pod lupom zgrozilo i one sa jakim želucem! Kako se vidi na snimku, u središu trule banane počeli su da gmižu mikroorganizmi nalik na crve. Komentari ljudi su se ređali, a mnogi su smatrali da su u pitanju dobre bakterije.
Kako god, trudite se da pravovremeno pojedete voće i povreće kako ne bi istrulilo i razvilo određene mikroorganizme. Takođe, na taj način ćete smanjiti i bespotrebno bacanje hrane i uštedeti.
Pogledajte u videu kako banana izgleda pod mikorskopom:
(MONDO)