Zdravlje

APEL! HITNO POTREBNA KRV ZA RANJENE U PUCNJAVI KOD MLADENOVCA: Dvoje operisanih u KRITIČNOM STANJU

Autor Maja Gašić

Hitno potrebna krv za ranjene u pucnjavi kod Mladenovca.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ministarstvo zdravlja uputilo je apel građanima da su potrebni davaoci krvi (svih krvnih grupa) za ranjene u pucnjavi koja se sinoć dogodila u Mladenovcu.

U četvrtak se oko 23 časa u Mladenovcu dogodio stravičan zločin. Za masakar u kom je ubijeno osam osoba i više od deset ranjeno, osumnjičen je mladić U.B. (21), za kojim intenzivno tragaju policijske snage i specijalna  antiterostistička jedinica.

Ranjeni u ovom stravičnom zločinu se nalaze na Urgentnom centru Beograda, u KBC "Dragiša Mišović", kao i smederevskoj bolnici "Sveti Luka". Prema poslednjim informacijama, osam osoba koji su zbrinuti u UC su stabilno, dok je stanje dvoje operisanih u KBC "Dragiša Mišović" i dalje kritično i životno su ugroženi.

U smederevsku opštu bolnicu tokom noći je primljeno je deset osoba, četiri ih je preminulo, tri osobe su trasportovane dalje za Beograd, a tri su operisane i nalaze se u stabilnom stanju. Jedan ranjeni ima prostrelne rane stomaka bez povreda unutrašnjih organa, drugi je upucan u potkolenice i nalazi se na odeljenju ortopedije, a treći sa višestrukim povredama organa i otvorenim prelomima, takođe je stabilno. Najmlađi preminuli je bio 2008. godište.

A evo šta sve treba da znate kada dajete krv, šta treba da uradite pre, a šta posle

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je otvorio dve telefonske linije za psihološku pomoć i podršku porodicama stradalih u OŠ "Vladislav Ribnikar", nastavnicima i učenicima: 063 868-17-57 i 063 868-22-17. Takođe, na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno. Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju: 011 268-50-50, 011 366-21-24 i 063 310-723.

(MONDO)