Zdravlje

IMAMO PETODNEVNE REZERVE ZA RANJENE U STRAVIČNIM ZLOČINIMA! Knežević iz Instituta za transfuziju za MONDO uputila APEL

Autor Teodora Boškovski

Mirjana Kneževeć iz Instituta za transfuziju krvi uputila je molbe svim građanima!

Izvor: YouTube/printscreen/Novo jutro

Institut za transfuziju krvi Srbije obaveštava javnost da raspolaže dovoljnim rezervama krvi za pravovremeno zbrinjavanje svih povređenih u tragičnom događaju u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Juče je Institut prikupio 689 jedinica krvi, a veliki odziv je nastavljen i danas.

"Zahvaljujemo se svim građanima koji su davanjem krvi pokazali neizmernu solidarnost. Trenutne rezerve krvi svih krvnih grupa su dovoljne", poručili su.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije za MONDO otkrila je kakvo je trenutno stanje sa rezervama krvi i šta bi građani trebalo da urade u narednom periodu:

"Institut za transfuziju krvi Srbije trenutno raspolože sa petodnevnim rezervama krvi što znači da su rezerve stabilne. U ovom momentu raspolažemo sa svim krvnim grupama i svi pacijenti koji su zbrinuti zbog tragedije koja se dogodila sinoć i pre dva dana su, što se tiče krvi, zadovoljene su sve potrebe", poručila je ona i uputila molbu:

"Naša molba iz Instituta je da su svi davaoci krvi dobrodošli ali da nije potrebno da se samo danas daje krv, nego će i narednih nedelja biti potrebno, što za te pacijente, što i za ostale".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kako ističe Kneževićeva, Institut je i u sredu, pre nego što se dogodila užasna i nezapamćena tragedija u školi "Vladislav Ribnikar", raspologao sa dvodevnim rezervama, te je odmah odreagovao i pomogao ugroženima.

"Nije dobro da se transfuzije setimo samo u ovakvim nesrećnim situacijama, već je potrebno da se svakoga dana ljudi odazivaju dobrovoljnom davanju krvi", rekla je za MONDO.

Napomenula je da Institut snadbeva Opštu bolnicu "Sveti Luka" u Smederevu i noćas smo bili u komunikaciji sa bolnicom "Dr Dragiša Mišović", Uregentnim i bolnicom u Smederevu. Molimo sugrađane Smedereva da u ponedeljak od 9 do 15 časova u Centru za Kulturu Smederevo daju krv i da nije potrebno da dolaze u Beograd. Za sada su zadovoljene sve rezerve krvi i svi pacijenti su zbrinuti. Molba je da nas davaoci ne zaborave, i u narednim nedeljama, mesecima, bliži nam se leto. Za sada smo stabilni", rekla je Mirjana Knežević.

"Proširili smo kapacitete, otvorili smo još jednu salu u prizemlju Instituta kako bismo smanjili čekanje i gužvu, povukli smo ljude sa godišnjih odmora. Trudimo se koliko možemo da sve pokrijemo. Da nam je lako - nije", dodala je za kraj.

Podsećamo da krv mogu dati sve zdrave, odrasle osobe od 18 do 65 godina, koje ispunjavaju neophodne zdravstvene kriterijume, bez obzira da li su primili vakcinu protiv Covid-a ili ne. Insitut za transfuziju krvi Srbije moli sve humane građane da i ubuduće dobrovoljno daju krv, jer je izuzetno važno da održimo kontinuirani priliv krvi svakoga dana.

(MONDO)