Zdravlje

SZO PROGLASILA KRAJ VANREDNE SITUACIJE, A SIMPTOMI KOVIDA I DALJE PRISUTNI! Dr Stjepanović: "Ovo ne smemo da ignorišemo"

Autor Teodora Boškovski

Plućne bolesti su od Kovida i dalje u fokusu i postkovid. Dr Mihailo Stjepanović otkriva glavne simptome zbog kojih se sve više pacijenata javlja u ambulantama.

Izvor: Drazen Zigic/Shutterstock.com

Otežano disanje, kašalj, kijavica, svrab u očima - neki su od simptoma na koje su se pacijenti žalili prethodnih dana. Šta ih izaziva, šta uočavaju pulmolozi, za RTS otkrio je dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju.

Iako je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) juče proglasila kraj vanredne situacije zbog pandemije korona virusa, tačnije, Kovid-19 više ne predstavlja globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju, saopštila je SZO, ipak su posledice pandemije i simptomi i dalje prisutne kod određenih pacijenata.

"Plućne bolestisu od Kovida i dalje u fokusu i postkovid. U pulmološkim ambulantama i u Urgentnom centru se svaki dan pregleda između 250 i 300 bolesnika. Tokom praznika ambulante su bile pune. U pitanju su onkološki bolesnici i dalje je rak pluća najveći problem, ali tu su i opstruktivne bolesti pluća", objašnjava dr Mihailo Stjepanović.

Takođe, kako je krenulo proleće i period cvetanja brojni alergeni su prisutni u vazduhu. Kako napominje doktor, pacijenti koji boluju od astme javljaju se zbog kašlja, gušenja, nedostatka vazduha, svrab u očima i nosu.

"Prvi simptom koji ne smemo da ignorišemo jeste kašalj. Svaki kašalj treba ispitati naročito onaj koji traje duže od tri nedelje", savetuje doktor.

Takođe naveo je i alergene koji pogoršavaju ili izazivaju astmu. To su: polen trave, korova, životinjska dlaka, buđ, prašina, duvanski dim, kao i gojaznost... Prvi signal kod astme je osećaj nedostatka vazduhakoji se javlja noću i budi iz sna, zatim suv i nadražajni kašalj, sviranje u grudima, napominje dr Stjepanović. Upravo tada bi pacijenti trebalo da se jave pulmologu.

"Astma je bolest koja je u porastu zbog našeg stila života, gojaznosti, nepravilne ishrane", ukazuje direktor za kraj.

(MONDO/RTS)