Zdravlje

EVO ZAŠTO SU JEDNI MAGNETI ZA KOMARCE, A DRUGE IZBEGAVAJU! Sapun koji koristimo je KRIVAC- jedan ih posebno ODBIJA

Autor Teodora Boškovski

Istraživanje je pokazalo da dosadne komarce može da privuče sapun koji koristimo...

Izvor: Shutterstock/New Africa

Proleće je doba godine kada se sve budi, pa i ne tako omiljeni komarci. Ove godine su dosta poranili, pa tako prve komarce smo mogli da primetimo još krajem aprila. Kako ističu naučnici, razlog tome je porast temeperature, odnosno klimatske promene.

Takođe, istraživači su otkrili da komarce može da privuče sapun jer kada se ne hrane krvlju, oni dopunjuju unos šećera nektarom cveća. Studija je pokazala da zbog mirisa sapuna možete da budete privlačniji komarcima.

"Činjenica da uzimamo te cvetne, voćne mirise i stavljamo ih na svoja tela onda komarce privlačimo ne samo svojim prirodnim mirisom kože, već miršimo i na cvet", rekao je Kleman Vinože, koji je vodio rad na Politehničkom institutu Univerziteta u Virdžiniji.

Međutim, istraživanje je takođe zabeležilo i da se efekti sapuna donekle razlikuju od osobe do osobe, verovatno zbog interakcije između sapuna i jedinstvenog mirisnog profila svake osobe. Naučnici su zaključili da bi izbor sapuna mogao delimično da objasni zašto su neki ljudi magneti za komarce, dok drugi prolaze bez ijednog ujeda.

U istraživanju, čiji rezultati su objavljeni u časopisu "iScience", učestvovala su četiri volontera koji su dostavili uzorke tkanine koju su nosili pre kupanja ili nakon pranja sa četiri različita brenda sapuna. Korišćena je tkanina, a ne direktno izlaganje dobrovoljca kako bi se isključili efekti ugljen-dioksida koji izdišemo, što je još jedan važan faktor privlačenja komaraca.

Ispostavilo se da sapun sa mirisom kokosa najbolje odbija komarce, posebno jer postoje dokazi da kokosovo ulje prirodno odbija komarce.

(MONDO)