Zdravlje

U OVOM PERIODU NIKAKO NE SUŠITE VEŠ NAPOLJU! U riziku ste da pogoršate zdravlje, a evo kako da se dodatno ZAŠTITITE

Autor Teodora Boškovski

Evo zbog čega ne treba da sušimo veš napolju u ovo doba godine!

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

U ovo doba godine, mnogi se ljudi žale da im polen pravi ozbiljne probleme. Kijanja, svrab nosa i očiju, samo su neki od simptoma alergije koji mnogi mešaju sa prehladom ili virusnom infekcijom.

Šta nam trenutno pravi probleme kod polenskih alergija i koje biljke su u jeku cvetanja, za Prva TV objašnjava Mirjana Mitrović-Josipović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

"Biljke koje mi identifikujemo kao alergene se oprašuju vetrom. Ovaj vetar i košava još potpomažu raspršivanju polena i uvom periodu ima dosta polena drveća, poput breze, jasena, javora, duda...", objašnjava ona i dodaje da je polen trave sada u većem prisustvu. Ali, ne samo trava! Trenutno su u cvetanju i korovi - kopriva, kiselica, štirevi... Takođe, Mirjana napominje da ko je alergičan uveliko bi trebalo da primenjuje propisanu terapiju.

Kako da se zaštitimo?

"Ono što možemo da učinimo, jeste da u prepodnevnim časovima ne izlazimo u prirodu. Tada, kada je vetrovito, a nije hladno, jeste najveće raspršivanje polena", savetuje ona i dodaje još nekoliko stvari: da tada operemo kosu, menjamo odeću, koristimo klimatizovane prostorije, vetri se tek u poslepodnevnim časovima, ne treba sušiti veš napolju, jer se polen zalepi na mokar veš.

Takođe, na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine možete da nađete 26 mernih mesta na čitavoj teriotoriji Srbije. Tu su prikazane vrednosti koncetracije polena, od zelene do crvene zone.

(MONDO)