Zdravlje

SRPSKI BAŠTOVAN OTKRIVA SVE BLAGODETI SREMUŠA! Evo do kad se bere i kako da ga sačuvate ZA ZIMU - savršen za KRVNU SLIKU

Autor Teodora Boškovski

Srpski baštovan Dejan Dragičević otkriva koliko je sremuš zdrav, kako se bere i čuva preko zime!

Izvor: instagram/dejan.deki.dragicevic

Divlji luk ili medveđi beli luk, poznatiji kao sremuš je pravi prolećni eliksir iz šume, kaže baštovan Dejan Dragičević koga na društvenoj mreži Instagram prati nešto više od 70 hiljada ljudi. Sremuš je opšte poznat po svojim blagotvornim dejstvima po zdravlje.

Fantastičan je biljni lek za bakterijske i za virusne infekcije. ako tvrdi popularan baštovan sa Interneta, redovnim konzumiranjem sremuša možete da ojačate imunitet, dodavanjem u dnevnu ishranu. Takođe, pomaže u eliminisanju toksina iz organizma, smanjuje krvni pritisak i rizik od srčanih obolenja.
Konzumacijom sremuša sprečavate bolesti poput hroničnog artritisa ili dijabetisa.

"Sremuš se bere u rano proleće, u periodu od 20 do 30 dana. Kada se pojave beli cvetovi više se ne bere", savetuje baštovan Dejan Dragičević u svom videu i dodaje da pored sremuša uvek raste i mrazovac. Sa njim treba biti posebno oprezan, jer sadrži otrov "kolhicim". Smatra se da pet do sedam grama "kolhicima", za koji inače nema protivotrova, prouzrokuje smrt. A evo kako da prepoznate sremuš:

Izvor: Rina

"Polomite ga na pola, potrljajte i miris belog luka će vam reći da je to sigurno sremuš", objašnjava ovaj baštovan.

Divlji medveđi luk može da se koristi na različite načine. Većina ga jede sirovog, kao salatu, a od odličan je za pravljenje "lekovitih" tinktura. A ako hoćete da ga sačuvate za zimu evo šta treba da uradite:

"Ukisuljen je veoma dobar, a možete da napravite i pesto sa maslinovim uljem - samelje se, doda so i biber i može desetak dana da stoji bez problema u frižideru. Poboljšava krvnu sliku, dobar je za pluća, jetru, bogat je vitaminom C, savršen je za čišćenje organizam posle zimskog režima ishrane", savetuje naš poznavalac biljaka u svom videu.

Na pitanje pratilaca na koji način on kiseli sremuš, usledio je odgovor:

"Detaljno ih operete, po 3-4 lista slažite jedan na drugi i onda i urolajte kao duvan, tako poređate u tegle zbog lakšeg vađenja. Rastvor za tegle je -  na jedan litar vode ide 2 decilitra alkoholnog sirćeta i jedna kašika soli i jedan kašičica šećera, biber u zrnu po ukusu. Prokuvate samo da provri i nalijete."

Pogledajte u video baštovana Dejana Dragičevića:

(MONDO)