Zdravlje

AKO KORISTITE VEŠTAČKE ZASLAĐIVAČE DA SMRŠATE, DŽABA BACATE PARE: Oglasila se SZO - Evo šta se dešava na DUŽE STAZE

Autor Teodora Boškovski

Svetska zdravstvena organizacija se oglasila i rekla da veštački zaslađivači ne pomažu mršavljenje na duže staze.

Izvor: Shutterstock/New Africa

Svetska zdravstena organizacija saopštila je da upotreba veštačkih zaslađivača "ne daje nikakvu dugoročnu korist u smanjenju telesne masti kod odraslih ili dece“.

"Zamena šećera veštačkim zaslađivačima  ne pomaže ljudima da dugoročno kontrolišu svoju težinu", rekao je Frančesko Branka, direktor odeljenja SZO za ishranu i bezbednost hrane.

Smernice se odnose na sve ljude osim onih sa već postojećim dijabetesom, rekao je Branka. Zašto? Jednostavno zato što nijedna studija u istraživanju nije uključivala osobe sa dijabetesom, pa nije mogla da se uradi procena, rekao je on.

Studija je takođe ukazala da mogu da postoje "potencijalni neželjeni efekti" od dugotrajne upotrebe zamena za šećer, kao što je blago povećan rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, "ova preporuka nema za cilj da komentariše bezbednost potrošnje", rekao je Branka. "Ova smernica kaže da ako tražimo smanjenje gojaznosti, kontrolu telesne težine ili rizik od nezaraznih bolesti, to je, nažalost, nešto što nauka nije uspela da pokaže", rekao je. "To neće dovesti do pozitivnih zdravstvenih efekata koje neki ljudi možda očekuju."

Veštački zaslađivači  se široko koriste kao sastojak u "gotovoj", kupovnoj hrani i pićima, a ponekad ih potrošači dodaju direktno u ista. SZO je 2015. izdala smernice o unosu šećera, preporučujući odraslima i deci da smanje njegov dnevni unos na manje od 10% ukupnog energetskog unosa. Nakon te preporuke, interesovanje za alternative za šećer se pojačalo, navodi se u studiji.

"Ova nova smernica je zasnovana na detaljnoj proceni najnovije naučne literature i naglašava da upotreba veštačkih zaslađivača nije dobra strategija za postizanje gubitka težine smanjenjem unosa energije ishranom“, rekao je istraživač ishrane Ijan Džonson,  saradnik u " Quadram Institute Bioscience", nekadašnjem Institutu za istraživanje hrane, u Norviču, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Međutim, ovo ne treba tumačiti kao indikaciju da unos šećera nema značaja za kontrolu težine", rekao je Džonson u saopštenju.

Umesto toga, trebalo bi da smanjite upotrebu pića zaslađenih šećerom i da pokušate da koristite "sirovo ili blago prerađeno voće kao izvor slatkog“, dodao je Džonson.

(MONDO)