Zdravlje

ZAHLAĐENJE U MAJU, PA ONDA SUNCE! Evo kako se nagle promene vremena odražavaju na zdravlje - pripazite na OVE SIMPTOME

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte simptome naglih promena vremena!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nakon naglog zahlađenja usred maja, jesenjih temepratura i kiše iza nas, konačno ovog vikenda nam stiže toplije vreme. Koliko god se neki radovali tome, pojedinci bi simtpome ove nagle promene vremena mogli da osete na sopstvenoj koži.

Doktori ističu da bi to moglo posebno da se odrazi osetljive grupe ljudi, poput dece, starijih, metereopat, karidovaskularnih I pulmoloških bolesnika.

"Mnogi će ovih dana osetiti glavobolju, pojačani umor i pospanost, kao i probleme sa nesanicom i buđenjem usred noći. Oni koji imaju problema sa krvnim pritiskom, mogli bi da osete nagle skokove u vrednostima arterijskog pritiska”, upozorio je dr. Milan Mazalin, hrvatski doktor.
Istakao je kako su u posebno ugroženi hronični bolesnici.

"Kod njih je važno da redovno uzimaju terapiju i obrate pažnju merljive parametre. To znači da možete češće da izmerite pritisak, puls ili šećer”, ističe dr. Mazalin dodajući kako nikako ne treba na svoju ruku menjati terapiju jer to može ozbiljno da naštetiti.

Kod osetljivijih ljudi će pomoći i ukoliko pripaze na ishranu i smanje količinu soli, šećera i masti, a alkohol bi svakako trebalo potpuno da izbace.

"Umesto toga važno je piti puno vode radi regulacije krvnog pritiska i izbegavati stresa i teže fizičke napore, a svakako prilikom izlaska napolju obući prikladnu odeću. Takođe, dobro je izaći i protegnuti noge i prošetati na svežem vazduhu. Telo će se tako lakše da se privikne na topliju temperaturu, ali svakako birajte jednostavnije i lakše rute za šetnju, a izbegavajte povećani napor.

(MONDO)