Zdravlje

NE RADITE "TURSKE ZUBE" NIKAD, PROŠLE SMO PAKAO: Ovo je istina o porcelanskom osmehu - posle nedelju dana HAOS (VIDEO)

Autor Tamara Veličković

Nakon što su uradile popularne "turske zube", suočile su se sa negativnim posledicama.

Izvor: TikTok/printscreen/jademarie141

Opšte je poznato koliko je trend "turskih zuba" zaludeo čitav svet, pa i Srbe. Zbog nižih troškova stomatoloških usluga u Turskoj, mnogi se opredeljuju za odlazak u ovu zemlju, samo kako bi posedovali "holivudski osmeh". Uprkos rezultatima koji na početku izgledaju obećavajuće, u javnost je iznet niz negativnih posledica sa kojima su se pacijenti suočili. Među njima su i Džejd Tašingem (32) i njena partnerka Keli (30).

Njih dve su u septembru prošle godine otišle u Antaliju. Planirale su da iskombinuju odmor i stomatološku proceduru u isto vreme. Kako kažu, ovi zubi u Velikoj Britaniji koštaju do 20.000 funti, odnosno više od 20.000 evra, dok se u Turskoj rade za 4.240 funti, odnosno za nešto manje od 5.000 evra.

Uradile su rendgenski snimak, a onda im je dat lokalni anestetik dok su im stomatolozi brusili zube, što je, kako tvrde, izazvalo trenutni bol. Posle toga su morale da čekaju na recepciji klinike oko pet sati sa svojim "zubima ajkule", pre nego što su im stomatolozi postavili privremene fasete koje će nositi nekoliko dana dok čekaju trajni set.

Privremene fasete uporedile su sa "konjskim zubima" i kako kažu, bile su loše postavljene, zbog čega je bilo teško jesti bilo šta čvršće od supe ili pire krompira. Šest dana kasnije, pozvane su za ugradnju kruna i to je, kažu, bilo baš krvavo. "Mnogi naši prijatelji su to već radili i rekli su nam da ne boli. Oduvek sam želela da to uradimo, iako su mi zubi i ranije bili u redu", ispričala je Džejd i priznala je da se ne bi u to upuštala da je znala kakav će bol izazvati. "Izgledaju divno, na slikama su savršeni, ali to je noćna mora".

Napustile su Tursku i posle nedelju dana imale strašne bolove. "Poslale smo stomatologu na Instagramu poruku kad smo se vratile. Bilo je teško komunicirati zbog jezičke barijere, ali nam je savetovala da pijemo Ibuprofen pet dana i da probamo miorelaksante. Ionako smo već uzimale Ibuprofen i nije bilo nikakve razlike, tako da nismo znale šta da radimo. Činilo se da ništa ne može da otkloni bol", rekla je Džejd.

Kako kažu, nijedan zubar u Velikoj Britaniji ne želi da vidi o čemu se radi. "Naši zubi vizuelno izgledaju divno, a ljudi nas sve vreme pitaju gde smo ih radile jer žele da oni rade. Uvek kažemo - ne, apsolutno nemojte da ih uradite. Nikada ih nikome ne bismo preporučile", rekla je Džejd. Pogledajte snimak:

(MONDO)