Zdravlje

NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA - REVOLUCIONARNI USPEH! "Stvorili smo veštački ljudski embrion, ovo može da bude KLJUČNO"

Autor Tamara Veličković

Revolucionarni uspeh naučnika - dobili embrione koji podsećaju na prirodne rane faze ljudskog razvoja!

Izvor: taramara78/Shutterstock.com

Prvi put su stvoreni veštački ljudski embrioni uz pomoć matičnih ćelija, zahvaljujući britanskim i američkim istraživačima! Postupak nije zahtevao upotrebu spermatozoida i jajnih ćelija, a naučnici su uspeli da dobiju embrione koji podsećaju na prirodne rane faze ljudskog razvoja. Ovo otkriće može da pomogne u istraživanju genetskih poremećaja i bioloških uzroka višestrukih spontanih pobačaja.

S obzirom na to da ovakva vrsta laboratorijskih eksperimenata nije uređena zakonom u većini zemalja, ovaj poduhvat postavlja brojna etička i pravna pitanja. Dobijeni embrioni nemaju srce koje kuca, mozak, ali imaju ćelije koje bi obično formirale placentu, žumančanu kesu i sam embrion. Profesorka Magdalena Žernicka Gec sa Univerziteta u Kembridžu opisala je rad u obraćanju na sastanku Međunarodnog društva za istraživanje matičnih ćelija održanog u Bostonu.

"Možemo stvoriti ljudske modele slične embrionima reprogramirajući embrionalne matične ćelije", rekla je naučnica. S obzirom na to da je protivzakonito usaditi takve embrione u materice pacijentkinja, još uvek nije poznato da li bi i kada mogli da se koriste u kliničkim uslovima. Takođe, ne zna se da li su uopšte sposobni da nastave sa razvojem nakon najranije faze razvoja.

Ipak, naučnici smatraju da bi zahvaljujući njima, mogli da razumeju period razvoja koji je do sada bio "nevidljiv" za istraživanje. Robin Lovel-Bedž, šef odseka za matične ćelilje i razvojnu genetiku na Fransis Krik institutu u Londonu rekao je da "ako stvarno modelirate normalan ljudski embrionalni razvoj koristeći matične ćelije, možete dobiti užasno mnogo informacija o tome kako počinjemo razvoj, šta može poći naopako, a da ne morate da koristite rane embrione za istraživanje".

Prethodno, tim profesorke Žernicke Gec i rivalske grupe iz Izraela predstavili su veoma važno istraživanje - da se matične ćelije miševa mogu podstaći da se same sastavljaju u rane strukture slične embrionima sa digestivnim traktom, mozgom i srcem koje kuca. Svi detalji najnovijeg otkrića iz laboratorija tek treba da budu objavljeni u časopisu.

(MONDO)