Zdravlje

U URINU 100.000 JEDINICA EŠERIHIJE KOLI – ŠTA DA RADIM? Koji je lek kad najupornija BAKTERIJA podivlja – ALARMANTNO!

Autor Teodora Boškovski

Da li treba da vas zabrine ako u urinu imate 100.000 jedinica bakterije ešerihije koli?

Izvor: Lucky Business/Shutterstock.com

Ešerihija koli (Escherichia colli) je mikroorganizam, stalan i koristan stanovnik našeg debelog creva, jer pre svega sprečava razmnožavanje patogenih bakterija u crevima.

Međutim, postoji i druga "strana medalje". Kada se ešerihja koli u organizmu nađe u većim količinima nego što je dozvoljeno i zdravo i dospe do urinarnog trakta, tada izaziva bolne i neprijatne urinarne infekcije.
Pri simptomi koji su vidljivi su zamućen urin sa jakim mirisom, povišena temperatura, grčevi u stomaku, dijareja, zamor, mučnina, malaksalost, drhtavica...

Načini na koji se ona dobija su razni. Jedan od njih su i intimni odnosi, tačnije analni. Upravo zbog toga je važna higijena genitalnih organa, ali ne samo njih, već i čitavog tela. Ešerihija koli prenosi se i preko nedovoljno opranog voća i povrća, prljavih ruku i zagađene vode.

Od količine prisustva ešerihije koli u organizmu, zavise i vrednosti urinokulture. Ovo su neke od njih i kako da ih tumačite:

  • 10.000 bakterija po mililitru urina - Kod odraslih ovo je vrlo blaga ili nepostojeca infekcija. U ovom slučaju lečenje verovatno nije ni potrebno.
    Kod dece je ipak neophodno da se preduzmu odgovarajuće mere.
  • 100.000 bakterija po mililitru urina - Ovde se radi o manjoj, nekritičnoj infekciji. Potrebno preduzeti odgovarajuće mere kao se infekcija ne bi proširila. Najbolje je da se obratite svom lekaru.
  • 1.000.000 bakterija po mililitru urina - Ovo je već jača infekcija. Trebali bi da počnete sa terapijom što pre.
  • 10.000.000 bakterija po mililitru urina - Ovde je došlo do ozbiljne infekcije. Neophodno je da se hitno preduzmu odgovarajuće mere, kako infekcija ne bi zahvatila kompletan urinarni trakt uključujući i bubrege.

Lečenje

Kada je u pitanju ešerihija koli i infekcije koje izaziva, najbolja preventiva jeste higijena. Pre svega, higijena genitalija i lična higijena. Pranje ruku, ali i detaljno pranje namirnica poput voća i povrća mogu sprečiti unošenje ešerihije koli u organizam. Redovna hidtratacija je svakako preporučena. Lečenje izazvano bakterijom ešerihija koli nije nimalo jednostavno. Leči se antibioticima koje lekar prepiše. Čim osetite neke od gore pomenutih simptoma, javite se što pre svom lekaru koji će da vam prepiše adekvatnu terapiju.

(MONDO)