Zdravlje

MUŠKARCI, DA LI IMATE OVU POJAVU NA POLNOM ORGANU? Zbog nje mnogi zakazuju u krevetu, a neće da priznaju dok NIJE KASNO!

Autor Tamara Veličković

Muškarci koji imaju ovo stanje često pate od depresije jer se osećaju beskorisno.

Izvor: Shutterstock/AstroStar

Muškarci mnogo ređe posećuju lekare nego žene kada je reč o reproduktivnom zdravlju. Pre svega, milioni muškaraca pate od zakrivljenog polnog organa, ali im je previše neprijatno da traže pomoć, upozorava urolog Mokhit Kera. Objasnio je da se radi o Pejronijevoj bolesti. To je relativno česta bolest u kojoj dolazi do stvaranja tvrdih izraslina na jednom delu polnog organa.

Karakterišu je stvaranje neelastičnog kolagenskog tkiva, koje se naziva plak, na različitim delovima polnog organa. Plak nije vidljiv, ali može da uzrokuje iskrivljenje polnog organa tokom erekcije, u različitim smerovima (prema gore, dole ili na stranu), zavisno od mestu nastanka plaka. Broj svih slučajeva kod određenog stanovništva u određenom razdoblju procenjuje se na pet odsto odraslih muškaraca, iako tačan broje može da bude i veći. Može se javiti u bilo kojoj dobi, ali najčešća je između 40. i 60. godine.

Otežava ili potpuno onemogućuje intimne odnose

Muškarcima je otežan ili onemogućen intimni odnos. Kada je muškarac uzbuđen, dotok krvi u komore se povećava. Najveći problem je što muškarci odbijaju da prijave ovo stanje jer se boje poniženja, piše net.hr. Pacijenti koji imaju ovo stanje, često pate i od depresije jer se osećaju beskorisno.

Upravo zbog lošeg osećaja, muškarci ne žele da se leče i ne prijavljuju ovaj problem. Postoji aktivna faza, koja može da traje više od godinu dana, a događa se kada se tkivo još uvek formira i polni organ postupno postaje sve iskrivljeniji. U toj fazi je preporučljivo da se pokuša sa "popravljanjem" stanja, ali će biti potrebno više tretmana u budućnosti. Pasivna faza je kada bol nestaje.

BONUS VIDEO:

(MONDO)