Zdravlje

DA LI JE ZDRAVO SVAKI DAN DA POPIJEMO ČAŠU VINA! Dobro za srce, ali povećava rizik za jednu bolest - ovo je MERA

Autor Teodora Boškovski

Evo koliko je zdravo piti crveno vino!

Izvor: Shutterstock

Za piće bogova, tačnije crveno vino, mnogi veruju da imaju brojne zdravstvene benefite. Mnoge studije tokom godina pokazale su pozitivnu vezu između toga da se umereno pije crveno vino i dobrog zdravlja srca. 

Međutim, čaša svake večeri ne koristi baš našem zdravlju, upozorili su naučnici. Istraživači tvrde da čak i mala konzumacija alkohola, definisana kao jedno piće dnevno, može da utiče na višak kilgrama, što dalje može da dovede do dijabetesa tipa 2.

Mišljenja su i dalje podeljena. Neka istraživanja su pokazala da svakodnevno pijenje može sprečiti niz bolesti. Druga su pak tvrdila da je čak i mala količina alkohola opasna. Ali, sudeći po najnovijoj studiji, ispostavilo se da ljudi sa svakim dodatnim pićem nedeljno imali 0.36 kilograma više holesterola i 10 posto veće šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

"Otkriće da su oni koji često piju deblji od onih koji ne piju alkohol nije iznenađenje. S razlogom govorimo o pivskim stomacima. Nadamo se da će naše istraživanje pomoći ljudima da razumeju rizike povezane s pijenjem alkohola. Želimo da podstaknemo opštu populaciju da odabire zdrava ponašanja", izjavio je Kristofer Snouvdon, rukovodilac odeljenja za ekonomiju stila života pri Institutu za ekonomska pitanja.

Rezultati nove studije su objavljeni u "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", ali kritičari tvrde da su akademici sa Univerziteta Mekgil u Kuebeku sproveli površnu studiju. Drugim rečima, posmatrali su samo podatke poput indeksa telesne mase i unosa alkohola, ali ne i dodatne činioce koji bi mogli da utiču na težinu.

Zato, kao i u svemu potrebna je mera. Svi znamo kako alkohol utiče na nas kada preteramo sa pićem. Isto tako, i naš organizam deluje. Osluškujte ga i nemojte da ga forsirate. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili osetite neobične simptome, ne libite se da se obratite svom lekaru za savet ili pomoć.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)