Zdravlje

"OZEMPIK" MI JE ŽIVOT PRETVORIO U PAKAO: Prvo sam smršala, a onda je počeo odvratan PROBLEM, više ne mogu ni da radim

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Dve žene koje su uzimale "Ozempik" podelile su svoja iskustva sa komplikacijama. Jedna je morala da da otkaz na poslu zbog odvratnog problema!

Izvor: Shutterstock/NewAfrica

Dve žene koje su uzimale lek "Ozempik" i smršale po više desetina kilograma podelile su svoja iskustva kao upozorenje svima koji misle da je on "lak" način za mršavljenje. Jedna od njih toliko povraća, da više ne može da radi!

Džouni Najt (37) počela je da uzima "Ozempik" 2019. godine, i značajno izgubila na težini. Ali posle dve godine, njeno prijatno iskustvo počelo je da nestaje i pojavila se konstantna mučnina. Povraćanje je bilo sledeće, i postajalo je sve gore.

Najtovoj je na kraju postavljena dijagnoza paralize želuca, i može da jede samo povremeno, i to svega po par zalogaja, zbog čega je sada i zvanično neuhranjena.

Emili Rajt (38) uzimala je "Ozempik" zbog dijabetesa, bila je na tom leku četiri godine i izgubila je 40 kilograma. Ali i ona je imala užasno iskustvo - lek je izazvao paralizu želuca. Sada povraća toliko često da je morala da da otkaz na poslu, jer ne može više da radi.

"Na svoj rođendan 2021. godine, shvatila sam da ne mogu da progutam hranu. Bilo je kao da mi je zastala u grlu. Nisam mnogo jela tog dana, ali sam odjednom počela da povraćam. Pitala sam se - nemam skoro ništa u želucu, kako je moguće da izlazi toliko toga", ispričala je ona.

Emili je osećala konstantnu mučninu i gutala lekove protiv nje "kao da su bombone". Lekari su na kraju uradili test gastričnog pražnjenja, koji utvrđuje koliko je hrani potrebno da napusti želudac i prođe dalje u sistem za varenje.

Utvrđeno je da kod Emili, 35 odsto hrane ostaje u želucu nakon četiri sata. Kod ljudi koji nemaju problem, manje od deset odsto unete hrane trebalo bi da ostane nakon tako dugog perioda.

"I dalje se nisam vratila u normalu. Volela bih da nikad nisam ni takla 'Ozempik', da nisam ni čula za njega. Život mi se pretvorio u pakao", rekla je ona "Si-En-Enu".

I njoj je postavljena dijagnoza gastropareze, stanja u kojem su nervi i mišići stomaka pogođeni i želudac se ne prazni normalno. Simptomi gastropareze su mučnina, nadutost, bolovi, osećaj sitosti posle svega nekoliko zalogaja, povraćanje, kiselina i na kraju neuhranjenost.

BONUS VIDEO:

(MONDO)