Zdravlje

SVI KOJI SU SKAKALI U VODU - PRAVO KOD LEKARA! Doktorka upozorila Srbe posle letovanja: Može da bude TRAJNO!

Autor Tamara Veličković

Leto je sezona kupanja, ali i infekcija.

Izvor: MONDO/Sanja Ćurčić/RTS/Printscreen

Nakon problema zbog kojeg Srpkinje pravo sa letovanja odlaze kod ginekologa, doktorka Sanja Krejović upozorava na još jedan. Kako kaže, leto je sezona infekcija, jer spas od vrućina pronalazimo na raznoraznim kupalištima. Ipak, posebnu pažnju treba da obrate svi oni koji vole da skaču naglo u vodu, jer tom prilikom dolazi do ozbiljnih povreda, nekada i sa trajnim posledicama. Najčešće "stradaju" uši, a zbog bolova u ušima i grlu, izazvanih i infekcijama, mnogi se ovih dana javljaju lekarima.

"Respiratorne infekcije nisu retke ni leti, baš zbog toga što dolazi do promene klimatizacije, često prelazimo sa visokim na niske temperature u prostorijama koje su klimatizovane, pa može doći do upale uha, grla i nosa...", navodi za RTS specijalistkinja otorinolaringologije, dr Sanja Krejović i upozorava na skokove u vodu koji mogu da izazovu povrede bubne opne zbog promene pritiska, ali i povrede lica i nosa.

"Povreda bubne opne je teška telesna povreda, pošto se otvara jedna telesna šupljina koja može da dovede do daljih infekcija i komplikacija. Mora da se sanira brzo, ispita sluh i ako je potrebno da i antibiotska terapija, sve dok ne dođe do regeneracije bubne opne. Ako do toga ne dođe, onda je sledeći korak operacija", navodi doktorka i dodaje da je česti problem upala sinusa i druge respiratorne infekcije. Ponekad one dovode i do gubitka glasa, jer su pogođene glasne žice. Treba prepoznati da li je bakterijska infekcija i ako jeste, lečiti je antibioticima.

Podsetimo, veliki broj ljudi se u prethodnom periodu žalio na slične simptome - bol u grlu, kijavicu, kašalj, temperaturu, groznicu, malaksalost. Ipak, uzrok ovih zdravstvenih tegoba u letnjim danima može da bude veoma različit, što dodatno stvara problem lekarima. Bez dodatnih analiza teško da jednim pregledom mogu da utvrde kakvu terapiju da prepišu. Pročitajte i šta lekari kažu za takve simptome!

BONUS VIDEO:

(MONDO)