Zdravlje

ŽALILA SE NA KAŠALJ, BOL U STOMAKU I ZNOJ, A ONDA... Lekari joj ovo izvadili iz mozga: "U operacionoj sali nastao MUK"

Autor Tamara Veličković

Doktori su šokirani jer je reč o infekciji koja nikada do sada nije zabeležena.

Izvor: Youtube/Stock Footage - No copyright Videos/screenshot

Bol u stomaku, kašalj, noćno znojenje i depresija bili su glavni simptomi na koje se lekarima požalila žena iz Australije. Oni su ih nazvali "neobičnom mešavinom". Drugim rečima, spoj različitih simptoma bio je takav da ih je bilo nemoguće povezati sa jednom dijagnozom. Nakon brojnih analiza i ispitivanja, lekari su joj iz mozga izvukli živog crva dugačkog osam centimetara. To je ujedno i prvi slučaj zabeležen u svetu.

Operacija je objavljena prošle godine, a doktori su istakli da pretpostavljaju da je crv u njenom mozgu bio najviše dva meseca. Naučnici smatraju da ovaj slučaj ukazuje na povećanu opasnost bolesti i infekcija koje mogu da se prenesu sa životinja na ljude. "Svi u operacionoj sali doživeli su šok nakon što je hirurg uzeo pincetu kako bi izvadio crva iz mozga. A ispalo je da se migolji, osam centimetara je dug, svetlocrvene boje. Na stranu što je to odvratno, reč je o novoj infekciji koja nikad do sada nije bila zabeležena", rekla je Sendžaja Senanajaki, infektolog u bolnici u Kanberi.

Okrugli crv pod nazivom Ophidascaris robertsi, čest je kod vrste neotrovne zmije koja je raspostranjena u Australiji. Lekari smatraju da je žena crva pokupila dok je brala travu blizu jezera kraj kojeg živi. Parazitolog Mehrab Hosejn je u naučnom časopisu napisao da je žena postala "slučajan domaćin" tako što se hranila biljkama zaraženim fekalijama pitona i jajima parazita.

Pacijentkinja je primljena u bolnicu krajem januara 2021. godine. Skeniranjem joj je otkriveno "atipično oštećenje u desnom prednjem delu mozga". Biopsijom u junu sledeće godine saznali su i uzrok njenog stanja. Uprkos mnogim bolestima, žena se oporavlja. "Invazija larvi na mozgu nije ranije uočena. Treći stadijum rasta larve primećen je u čoveku, mada prethodne analize nisu pokazivale da se larve razvijaju kod domaćih životinja, kao što su ovce, psi ili mačke", kaže doktor Hosejn.

BONUS VIDEO:

(MONDO)