Zdravlje

EVO ŠTA SE DEŠAVA POSLE SMRTI! Mozak radi SAT VREMENA nakon što SRCE stane - posle reanimacije pacijenti sve OTKRILI

Autor Teodora Boškovski

Naučnici otkrili šta se dešava posle smrti!

Izvor: Shutterstock/nuiza11

Večita misterija mnogima jeste šta se dešava posle smrti. Različita uverenja i verovanja donose i drugačije odgovore. Međutim, s naučne tačke gledišta, doktori su uspeli da rasvetle ovaj fenomen.

Pva studija koja je objavljena u časopisu "Resuscitation" otkrila je da je gotovo 40 posto ljudi koji su bili podvrgnuti reanimaciji nakon srčanog zastoja imali sećanja ili neku percepciju stvari koje se dešavaju oko njih i imali su iskustva iz snova. Mnogi su se čak prisetili i iskustva smrti. Ona je obihvatala 567 pacijenata u 25 američkih i britanskih bolnica koji su reanimirani nakon srčanog zastoja između maja 2017. i marta 2020. godine.

Mnogi su pokazivali znakove moždane aktivnosti i do sat vremena nakon što im je srce stalo i lekari su počeli s primenom reanimacije.

"Iako su lekari dugo mislili da mozak trpi trajno oštećenje oko 10 minuta nakon što ga srce prestane opskrbljivati kiseonikom, naš rad je otkrio da mozak može da pokazuje znakove električnog oporavka dugo u toku reanimacije", rekao je jedan od autora ove studije dr Sem Parnia.

Izvor: Shutterstock/Rocketclips, Inc.

Ovo je prva velika studija koja pokazuje da ova sećanja i promene moždanih valova mogu biti znakovi univerzalnih, zajedničkih elemenata takozvanih iskustava bliske smrti.

Intervjuisali su 28 od 53 preživela kako bi ispitali čega su se, ako ništa drugo, prisetili iz svojih iskustava bliske smrti i koliko su bili svesni. Dva pacijenta sa srčanim zastojem izašla su iz kome tokom reanimacije, a još dvoje su to učinili tokom perioda nakon reanimacije.

"Mogla sam da osetim da mi neko nešto radi na grudima. Nisam mogla da osetim stvarno pritiskanje, ali sam mogla da osetim kako neko trlja prilično snažno. Bilo je prilično bolno", prisetila se jedna preživela.

A neki se sećaju da su videli voljene osobe. "Sećam se da sam video svog tatu", rekao je jedan pacijent, dok je drugi čuo svoju preminulu baku.

Međutim, istraživački tim je rekao da je potrebno uraditi dodatne studije o tome šta se dešava ljudima nakon smrti i psihološkim posledicama nakon izlaska iz srčanog zastoja i da ovo nije kraj istraživanjima.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)