Zdravlje

NA GUŠOBOLJU SE MNOGI ŽALE OVIH DANA! Čest je simptom novih varijanti KORONA VIRUSA - ovo su znaci i PREVENTIVNE mere

Autor Teodora Boškovski

Evo koji simptomi se sve javljaju kod gušobolje!

Izvor: Dejan Dundjerski/Shutterstock.com

Najčešći simptomi na koje se poslednjih dana i nedelja pacijenti širom Srbije žale jesu gušobolja, sekrecija iz nosa i malaksalost. Kako ističe dr Vesna Mioljević, epidemiološkinja iz Kliničkog centra Srbije, u pitanju su zaista blage kliničke slike i na osnovu nje ne možemo da utvrdimo da se li se radi o gripu ili korona virusu. Naime, potrebno je da se uradi testiranje.

Otkriveno je da je gušobolja postala češći simptom nakon što je varijanta Omikrona postala dominantna krajem 2021. godine, dok su gubitak ukusa i mirisa manje primetni. Šta je zapravo gušobolja i koji su njeni znaci? Ali, i kada bi trebalo da vas zebrine i uputi kod lekara…

Gušobolja ili faringitis predstavlja upalu ždrela. Može da bude izazvana brojnim faktorima, a samo neki od njih su virusne infekcije, bakterijske, ili gljivične infekcije. Iako je većina infekcija koje uzrokuju gušobolju virusnog porekla, oko 5% do 10% faringitisa ipak uzrokuju bakterije. Grkljan ili dušnik su suženi, usled infekcije zbog koje zidovi otiču iznutra. Otežanost u disanju, promuklost, stezanje u plućima, kao i oštar jak kašalj i čak osećaj gušenja.

Od preventivnih mera potrebno je unositi dovoljno tečnosti, po mogućnosti bezalkoholnih pića, sokova, i vode (potrebno je izbegavati alkohol, gazirane napitke, kofein…). Takođe, potrebno je izbegavati pušenje, jer duvanski dim može da iritira sluzokožu grla i da naruši integritet sluzokože. Unosite dovoljnu količinu vode, jer je najbolji lek protiv kašlja. Ona stanjuje sluz.

Doktori savetuju da ne uzimate lekove na svoju ruku. Ukoliko se ispostavi da je u pitanju bakterijska infekcija, potrebna je upotreba antibiotika ali uz odobrenje lekara. Kod virusne infekcije, antibiotici se ne koriste.

Takođe, gušobolja koja se uporno javlja ujutru i traje duže od dve nedelje, kada nema nikakvih drugih simptoma, može da bude znak kancera, kaže farmaceut Abas Kanani.

Zato je važno da se na vreme obratite svom lekaru!

BONUS VIDEO:

 (MONDO)