Zdravlje

4 PREVREMENA ZNAKA KOJA UPOZORAVAJU NA SRČANI ZASTOJ! Mogu da se jave par sati PRE - jedan pogađa i MUŠKARCE i ŽENE

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte 4 znaka upozorenja za srčani zastoj!

Izvor: Shutterstock

Srčani zastoji su jedno od najsmrtonosnijih medicinskih hitnih slučajeva. Razlikuju se od srčanih udara - gde je dotok krvi u srce prekinut. Srčani zastoji uzrokovani su abnormalnim srčanim ritmom i ukoliko ne dobije reanimaciju, za svega nekoliko minuta može da završi sa smrtnim ishodom.

Međutim, postoje neki znaci koje možete da uočiti pre vremena. Doktorka Kajnderon Rajner otkrila je simptome upozorenja koji mogu da ukažu na iznenadni srčani zastoj. Otprilike polovina pacijenata ima simptome u "satima, danima ili nedeljama pre srčanog zastoja", rekla je ona.

Njena studija posmatrala je koliko su uobičajeni simptomi kod pacijenata sa srčanim zastojem i kod kontrolne grupe pacijenata bez srčanog zastoja koji su takođe pozvali hitnu pomoć. Ovo su neki simptomi upozorenja:

Kratak dah

Najčešći rani znak srčanog zastoja bio je kratak dah - medicinski poznat kao dispneja. Nekih 41 odsto pacijenata je pretrpeo ovaj znak, u poređenju sa 22 procenta u kontrolnoj grupi. To je bio jedini znak koji je značajno povezan sa srčanim zastojima i kod muškaraca i kod žena, rekli su istraživači.

Bol u grudima

Bol u grudima je bio drugi najčešći znak. Pogađao je oko trećine pacijenata, u poređenju sa četvrtinom kontrolne grupe.

Znojenje

Dijaforeza ili jako znojenje, takođe utiče na više pacijenata sa srčanim zastojem nego kod drugih u hitnim slučajevima. Oko 12 procenata je imalo simptome, u poređenju sa osam procenata u kontrolnoj grupi. Takođe je bila značajno povezana samo kod muškaraca, a ne kod žena.

Napadi

I na kraju, "aktivnost slična napadu" takođe je bila češća kod srčanih pacijenata nego u kontrolnoj grupi.
Jedanaest procenata je imalo simptom, u poređenju sa sedam procenata.

Ukoliko osetite bilo koji od navedenih simptoma i pritom pripadate grupi hroničnih bolesnika ili već imate probleme sa srcom, potrebno je odmah da se javite svom lekaru.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)