Zdravlje

AKO STE PREHLAĐENI ODMAH PROMENITE ČETKICU! Stomatolozi sve o OPASNIM BAKTERIJAMA na njima - tako zubi PROPADAJU

Autor Teodora Boškovski

Stručnjaci stomatologije otkrivaju koje opasne bakterije se razmnožavaju na četkicama za zube i kako to da sprečite!

Izvor: Shutterstock/Kosoff

Da li znate šta se dešava sa vašom četkicom, ali i zubima, ukoliko je ne menjate i ne čistite redovno? Stomatolozi otkrivaju koje opasne bakterije se razmnožavaju u njima, pogotovo imajući u vidu da je vaše kupatilo njihovo omiljeno stanište. To potvrđuje i stomatološkinja Fatima Kan - četkice za zube sadrže milione bakterija, međ kojima je i naješća streptokoka.

"Primarna staništa za streptokoke mutans su usta, ždrelo (grlo) i creva. Takođe, razmnožavaju se na površinu gleđi. Njihova glavna ulogu jeste u stvaranju karijesa. Obično, pojavu streptokoke mutansa u šupljinama zuba prati karijes nakon šest do 24 meseca", piše medicinski časopis.

Problem je što se bakterije konstantno unosimo u usnu šupljinu usled neredovnog čišćenja i menjanja četkica za zube.

"Čistimo naslage na zubima koje su pune bakterija, a nešto od toga ostaje na četkici i nakon pranja. To postaje veliki problem ako nam je imunitet oslabljen. Tada se patogene bakterije samo razmnožavaju", objašnjava stomatološkinja Fatima Kan.

Izvor: Shutterstock

Zato, četkicu za zube držite što dalje od toaleta. Kada pustite vodu u toaletu, zatvorite poklopac WC šolje kako biste smanjili količinu bakterije ešerihije koli iz fekalija na vašu četkicu za zube. Takođe, radi prevencije, menjajte četkice na svaka tri meseca i redovno posećujte stomatologa.

Ukoliko vam desni krvare nakon pranja zuba, stomatološkinja preporučuje novu četkicu za zube kako biste izbegli ponovno unošenje i razmnožavanje istih bakterija sa stare četkice. Dalje, preporuka je da očistite svoje četkice za zube pod mlazom vodom i temeljno ih operete nakon upotrebe, pre nego što ih ostavite da se prirodno osuše na svežem vazduhu. Zašto? Zato što je vlažno okruženje idealno okruženje za razvoj patogenih bakterija.

Izvor: YouTube/Mark Burhenne DDS

"Ako imate prehladu, grip, kovid ili bilo koju virusnu infekciju, obavezno zamenite i četkicu za zube", rekla je Kan.

Enterobakterije, Pseudomonas aeruginosa i bakterija Fusobacterium su neke od mnogih vrsta mikroorganizama za koje je utvrđeno da se skupljaju na četkicama za zube za samo mesec dana, a u velikoj meri se razmnožavaju nakon tri meseca. Ovi organizmi mogu da izazovu stvaranje karijesa, halitozi (loš zadah) i gljivičnim infekcijama.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)