Zdravlje

SRBE MUČI "ČUDAN KAŠALJ", DOMOVI ZDRAVLJA PUNI: Ne sme da traje duže od 3 NEDELJE, evo kako da ga smirite!

Autor Tamara Veličković

U nastavku saznajte kako da smirite suv i uporan kašalj prirodnim načinima!

Izvor: Shutterstock/Josep Suria

Tokom poslednjih nedelja čekaonice u Domovima zdravlja su pune. Razlog je "čudan kašalj" koji traje nedeljama. Suv je, uporan i budi noću. Lekari ističu da ne bi trebalo da traje duže od tri nedelje, a ukoliko se nastavi, potrebno je uraditi kompletan pulmološki pregled. Uporan suvi kašalj je iscrpljujuć, može da dovede do dodatnih iritacija, poremećaja sna, bolova u plućima i stomaku. Mnogi se pitaju na koji način mogu da ga smire, a evo šta pomaže u ublažavanju simptoma:

Beli slez

"Biljke koje deluju na naše disajne organe deluju tako što ublažavaju kašalj koji se često povezuje sa velikim brojem disajnih oboljenja. Biljke koje smiruju taj suvi kašalj u sebi sadrže sluz. Jedna od njih je beli slez", rekao je jednom prilikom narodni travar Momčilo Antonijević. Beli slez ima protivupalno, umirujuće dejstvo, zahvaljujući visokom sadržaju sluzi. Ekstrakt sleza oblaže sluznicu, čime nadržajni kašalj i bol u grlu mogu da se smanje. Čaj od belog sleza pravi se tako što se dve kašičice koren ove biljke preliju sa 250 mililitara hladne ili mlake vode, a zatim se napitak ostavi da odstoji oko dva sata.

Timijan

"Biljke koje sadrže eterična ulja su druga grupa bilja koje deluje na respiratorni trakt i među njima su majčina dušica, timijan, miloduh, komorač, anis. To su biljke koje dezinfikuju naše disajne organe, smanjuju upalne procese i podstiču iskašljavanje. Tu su i bršljan i jagorčevina", otkrio je narodni travar. Timijan je čest sastojak sirupa protiv kašlja. On može da pomogne u razređivanju šlajma, olakšavanju disanja i deluje antibakterijski. Ukoliko vas muči i zapušen nos, inhaliranje esencijalnim uljem timijana može da pomogne. Čaj od timijana možete da napravite tako što dve kašičice suvog lista timijana prelijete ključalom vodom i ostavite da odstoji desetak minuta. Procedite i topli napitak možete da pijete nekoliko puta dnevno.

Majčina dušica

Majčina dušica je bogata mineralima. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da pomaže u smirivanju kašlja i drugim simptomima prehlade. Majčina dušica je odličan izvor vitamina K, a u samo jednoj šolji čaja (dve supene kašike) nalazi se oko 60 odsto preporučene dnevne vrednosti ovog vitamina. Eterična ulja koja se mogu naći u majčinoj dušici su karvakol, borneol i geraniol. Sva ova ulja zajedno čine ovu biljku izuzetnom protiv bakterija.

Pre nego što posegnete za bilo kojim lekom protiv kašlja, obavezno obavite pregled i posavetujte se sa lekarom.

BONUS VIDEO:

(MONDO)